Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

paprika week 28 2011

Terug naar het overzicht

-Over het algemeen zien we momenteel voldoende groei op de paprikagewassen. De laatste maand is er veel produktie geweest waardoor de plant nu weer ruimte heeft voor groei en herzetting. We hebben enkele warmere dagen gehad, maar de schade in de vorm van neusrot en/of brandvlekken valt over het algemeen mee.
-We krijgen de komende weken vrij wisselvallig weer. Het is nu zaak om de  etmaaltemperatuur en de watergift goed af te stemmen op de hoeveelheid licht die we hebben. Dat licht kan nu varieren van onder de 1000 joules tot nog boven de 2500 joules. De etmaal bij veel licht mag rond de 22 graden zijn, hoger liever niet. De etmaal bij 1000 joules moet minimaal 1 graad lager zijn. Ook de watergift kunnen we nu langzaam gaan aanpassen. drupppelen voor 8.30 uur is in principe al niet meer nodig. De stoptijd is afhankelijk van de hoeveelheid licht en de temperatuur en kan varieren van 16.00 uur tot 19.00 uur. Pas op dat we de laatste twee beurten niet meer als 20-25% drain per beurt maken. De intering in het substraat moet ongeveer 0,5-0,6 liter per m2 zijn.
-De relatieve luchtvochtigheid is de laatste weken buiten en ook in de kassen van een hoger niveau als in de periode daarvoor. Daarom is het verstandig om nu in de namiddag (de periode dat de luchtlijn hoger ligt) een minimum lucht aan de luwe zijde in te zetten. De ramen moeten niet dicht liggen. Een minimum lucht van rond het middaguur tot zeker 19.00 uur van 3 a 4 cm raamstand is gewenst.  Dit bevorderd de kwaliteit en voorkomt ook zeker fusarium.
-We mogen nu ook weer wat korter gaan toppen. Top nog niet te hoog in de plant maar top weer op 1 blad om half augustus een voldoende open gewas te hebben.  Let ook op de kwaliteit van de gezette vruchten. We zien nu af en toe wat vruchten met een mindere vorm. Neem deze mee met het toppen.
-CO2 kunnen we nu doseren van 7.30 tot 19.30 uur. Hou de dosering konstant aan het is beter een langere periode een wat lager niveau te hebben als een korte periode een hoger niveau. Schade van de WKK komt de laatste jaren weinig meer voor. Gevaarlijke dagen zijn vooral de dagen als het boven de 30 graden is met weinig wind. Er ontstaat dan gemakkelijk smogvorming en bij deze omstandigheden kan de verbranding van de WKK niet optimaal zijn. Vaak zien we dan NOx-waarden die tegen de alarmgrens aanzitten, en als dit gedurende een langere periode voorkomt kan dit schade aan het gewas toebrengen. De eerste symptomen die we zien is dan vaak een wat gelepelde stand van de bladeren in de kop van de plant en een wat gelige verkleuring van de bladpunten.
-Op het gebied van ziekten en plagen is het momenteel vrij rustig. Alleen rups komt vrij massaal voor, verder zijn er weinig problemen. Enkele klanten hebben tegen de rups gespoten met het nieuwe middel nocturn en de resultaten waren goed.