Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Paprika week 3 2010

Terug naar het overzicht

Na een lichte week van vorige week, valt het qua licht deze week toch wat tegen. Uitgezonderd donderdag 14 januari waarop de meeste ruim boven de 400 joules noteerden, kwam het gemiddelde van deze week niet boven de 200 joules uit. Bij de vroegste planters die nu op zetting aan het sturen zijn, zien we daardoor een wisselend zetting. Dee etmalen liggen hier veelal rond de 18 graden. Een aantal jaren geleden was dit zeker uit de boze geweest, maar nu we steeds meer met groeizame rassen te maken hebben is dit een must. Het blijft natuurlijk opletten dat er hierdoor geen te groffe bloemen ontstaan. Belangrijk is dan ook om toch midden op de dag te pieken naar 21 tot 22 graden. Probeer ook met zachter weer het scherm overdag zeker open te doen. Ook in de vooravond moet erop gelet worden dat het scherm geen hogere temperaturen veroorzaakt dan gewild. Probeer vooral niet te werken met hoge buizen. Een maximumbuis van 55-60C is veelal voldoende. Denk tijdens zetting aan etmaaltemperaturen van 18  graden bij 2/3 stengels, 19 graden voor 4 stengels. Veelal betekent dit een nacht van 17 tot 18 graden al dan niet vooraf gegaan met een voornacht (om etmaal te drukken). Maak de plantbelasting bij de vroege plantingen niet te hoog een dun tijdig op 1 vrucht per stengel. Ook zien we nog al te vaak vergeten vruchten in splitsing en de eerste oksels. Verwijder deze dan ook tijdig.
Veel discussie over het laten staan van blad. Natuurlijk kun je zeggen dat het meer laten staan van blad meer bladoppervlak vormt, maar vergeet niet dat er vaak na het indraaien een dichte boel ontstaat. Ook wordt het licht op de jonge knoppen hierdoor al snel minder.  Na zetting kan er al snel gewerkt worden om op 1 blad te toppen. Natuurlijk is het een en ander afhankelijk van het gewastype dat men heeft staan.
Bij de jongere planting gelden natuurlijk andere temperaturen omdat hier meer op groei gewerkt dient te worden. Hierbij praten we over etmaal variërend van 22 tot 20 graden. Ga bij de jonge plantingen snel rond om de verschillen tussen de stengels niet te groot te laten worden.
Afgelopen week zagen we met de koude week grote verschillen tussen dubbel scherm en enkel scherm in gasverbruik. Bij het dubbel scherm waarbij er gebruikt gemaakt wordt van het plastic zien wel het plastic steeds vochtiger worden. Wees alert bij zachter weer op het eventueel luchten boven het scherm om vocht af te voeren.
Na zetting mag de nacht over het algemeen weer hoger worden ingesteld en kan er weer vlakker geteeld te worden.  Speciaal aandacht vragen we ook voor alarminstellingen; controleer of deze allemaal weer goed van toepassing zijn op het winterweer. Ook waterzijdig komen we nog veel alarmen tegen die voor deze periode niet goed afgesteld staan. Kijk hierbij ook eens kritisch naar waterafgifte, drukmeting, tijdslimieten etc..
Zodra zetting heeft plaatsgevonden is het weer opletten dat er weer wat meer drain wordt gerealiseerd. Vanaf 15 januari gaat het licht weer snel toenemen. Plaats daarom ventilatietemperaturen niet te hoog, want met toenemende zoninstraling en gebruikmakend van dubbel scherm kan de temperatuur snel doorlopen.
De koude buitentemperaturen zorgt er ook voor dat we wat meer ongedierte kunnen aantreffen in de kas. Zorg dan ook voor muizenvallen. Ook slakken slaan plaatselijk flink hun slag.