Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

paprika week 30 2009

Terug naar het overzicht

De laatste twee weken is er veel geoogst en is de belasting van de gewassen wat verminderd. Door de warmere nachten zien we de grofheid wat afnemen en de groei wat toenemen. We moeten nu met onze teeltmaatregelen naar het laatste zetsel toe gaan werken. Dit zetsel willen de meeste bedrijven in week 36 en 37 realiseren. In die periode zien we dat de plant niet teveel vruchtbehang moet hebben om bij te zetten.

Bovenstaande houd in dat we uiterlijk in week 31-32 moeten proberen volop zetting te hebben, zodat deze vruchten hardgroen zijn als we de laatste zetting moeten realiseren. Dus moeten we nu op korte termijn proberen zetting te realiseren

-Teelttechnisch kunnen we hierop aansturen door voldoende kou in de nacht te pakken. In de praktijk betekent dit dat we niet te vroeg moeten opstoken, want juist rond 4.00 in de ochtend kunnen we vaak wat extra kou pakken. Bij zachtere nachten dus pas om 4.00 uur met de buis en/of het opstoken beginnen.

-Hiernaast kunnnen we ook met de watergift de plant wat sturen. De laatste twee uur van de druppelperiode moeten we proberen niet teveel drain te realiseren. 5 a 10% is voldoende. Bij een oplopende EC moeten we proberen om deze midden op de dag wat te verlagen door langere beurten.

-Een derde factor zit in de arbeid. Vanaf begin augustus kunne we wat hoger in de plant gaan toppen, zodat we een wat opener gewas krijgen. Dit is wel mede afhankelijk van het weer, bij warm en zonnig weer is het beter om een weekje uit te stellen.

-Schat verder de verhouding tussen groei en vrucht in de plant goed in. Hebt U op dit moment nog een vrij hoge belasting dat kan groen snijden (nu) positief uitpakken voor de snelheid in de plant. Eind Augustus kan deze afweging nogmaals gemaakt worden.

-In de praktijk zien we nu een lichte toename van fusarium, vaak op de snijvlakken van het tweede zetsel, maar ook op neusrotvruchten. Neem deze vruchten met het oogsten mee, vaak vallen ze anders van de plant (zeker de kleinere vruchten) en blijven dan een infectiebron vanaf de grond.  Zorg ook dat bij het knijpen in de middag de ramen nooit geheel dicht gaan liggen. Een minimum raamstand luw van 3 a 4 cm moet altijd erin staan in de middagperiode.

-Op veel bedrijven zien we natte plekken op de grondfolie door lekkende teeltgoten, druppelslangen of b.v lekkages van de kondensgoten. Probeer steeds de oorzaak op te sporen en deze op te lossen, op deze plekken zien we vaak in het najaar een hogere infectiedruk van schimmels al botrytis en fusarium.