Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

paprika week 33 2011

Terug naar het overzicht

We hebben enkele donkere dagen achter de rug, met relatief hoge etmaaltemperaturen.  Afgelopen week (32) is er op veel bedrijven nog weinig herzetting geweest. We hebben onze handen vol om voor 10 september nog een voldoende groot laatste zetsel aan de plant te krijgen. Wil je in oktober nog leegsnijden dan is de zetting in week 35 al vereist. Voor sommige bedrijven is groen snijden nodig om de plant nog op tijd klaar te hebben voor zetting.


-De etmalen gaan de komende week waarschijnlijk flink naar beneden. De nachten worden kouder en overdag worden minder hoge temperaturen voorspeld. Let wel op dat we nu niet te traag gaan. De lagere (na)nachtinstellingen moeten weer verhoogd worden naar 19 -19,5 graden minimaal. Let ook op dat we op tijd opstoken naar de dag, om 8.00 uur moeten we minimaal op 20,5 graad zijn. De voornacht mag nog wel lager worden ingesteld, zeker als dit nodig is voor de kwaliteit van de bloem. Schermen in de nachtperiode is zeker weer nodig, maar laat het gewas eerst goed afkoelen en maak het scherm pas dicht als er weer een buis wordt gevraagd.  In de middag kunnen we de temperatuur opbouwen. Hou er dan wel een minimum luchtje in, zorg dat de kas niet geheel dicht ligt. 3 a 4 cm lucht aan de luwe zijde is en minimum vereiste in de namiddag.


-De wateropname van de planten neemt nu serieus af. Na 15.00 uur valt de opname sterk terug. Stel in deze periode een minimum lichtniveau in van 300 W.  Bedenk dat een avondbeurtje geven altijd nog kan, beter een keertje te droog eindigen als te nat. Een te natte mat geeft gemakkelijker wortelproblemen. Bovendien bevorderd een wat drogere mat de generativiteit van de plant. Het interings-percentage mag in deze periode gerust 2 a 3 % hoger zijn als normaal (b.v. 10-11% in plaats van 8 a 9%)  Druppel van 8.30 uur tot 14.30 uur op tijd, na 14.30 uur alleen op licht tot uiterlijk 17.30 uur. In deze laatste periode maximaal 1,5-2 cc pe joule geven.


-Nu de zomer ten einde is moeten we weer kort  toppen. Laat het licht toe in de plant. Top ook weer hoog in de plant, dit is een generatieve actie in een periode waarin de plant gemakkelijk wat vegetatief gaat groeien.  Mocht er nog krijt of een andere vorm van coating op het dek zitten dan moet dit nu zo snel mogelijk verwijderd worden. Nu de nachten kouder worden is het goed mogelijk om snel het dek nog een keer te wassen, meer licht geeft vlottere zetting en nellere uitgroei uitgroei van het laatste zetsel.


-Rotte stelen en vruchtbeschadigingen zijn typische najaarskwalen. Bij het oogsten en sorteren worden de vruchten vaak beschadigd. Beschadigde plekken worden (mede door de vochtige najaarsomstandigheden) aangetast door een schimmel (erwinia) en gaan rotten. Voor de tuinder is het zaak beschadigingen te voorkomen, de handel moet opletten voor bewaring onder te vochtige omstandigheden. De beschadigingen bij de tuinder hebben vaak hun oorzaak bij een te grote valhoogte met het oogsten, en bij een vervuilde sorteermachine. Ook de manier van snijden (dus niet breken) van de vruchten is van grote invloed.

-De rassenkeus voor het komende seizoen staat ook weer voor de deur. We hebben de afgelopen zomer gezien dat de meeste rassen redelijk grof zijn gebleven (tot nu toe) Bij rood zijn de snellere rassen goed bevallen, em deze rassen zullen ook zeker in areal gaan toenemen. Wel zien we bij deze rassen het probleem dat af en toe groen snijden lastig is door de snelle doorkleuring. Tuinders die regelmatig ook groen willen snijden zijn toch aangewezen op wat tragere soorten.

-Luizen en wantsen zijn in augustus een regelmatig voorkomende plaag. Ook zien we de laatste weken op enkele bedrijven teveel cycaden. Kontroleer hier goed op en druppel een keer met plenum  of admire.