Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

paprika week 35

Terug naar het overzicht

-We blijven redelijke hoeveelheden licht houden. Het waait op gezette tijden wel wat schraal, en we hebben behoorlijke warme dagen gehad.  Kortom de gewassen hebben moeten werken, maar door de hogere etmalen van de laatste weken hebben de gewassen ook goed hun vruchten gelost. Mede hierdoor komt de laatste zetting nu redelijk goed op gang. Afgelopen week (34) is er op veel bedrijven al een flinke herzetting geweest en het ziet er naar uit dat dit deze week nog doorgaat. Kortom op veel bedrijven zal de laatste zetting op tijd komen om nog rood of geel te oogsten. 

-De etmalen gaan de komende week waarschijnlijk flink naar beneden. De nachten worden kouder en overdag worden minder hoge temperaturen voorspeld. Let wel op dat we nu niet te traag gaan. De lagere nachtinstellingen moeten weer verhoogd worden naar 18-19 graden minimaal. Let ook op dat we op tijd opstoken naar de dag, om 8.00 uur moeten we minimaal op 20,5 graad zijn. In de middag kunnen we de temperatuur opbouwen. Hou er dan wel een minimum luchtje in, zorg dat de kas niet geheel dicht ligt. 3 a 4 cm lucht aan de luwe zijde is en minimum vereiste in de namiddag.

-De wateropname van de planten neemt nu serieus af. Na 15.00 uur valt de opname sterk terug. Stel in deze periode een minimum lichtniveau in van 300 W. Onder dit niveau is druppelen niet nodig na 15.00 uur.  Bedenk dat een avondbeurtje geven altijd nog kan, beter een keertje te droog eindigen als te nat. Een te natte mat geeft gemakkelijker wortelproblemen.

-Nu de zomer ten einde lijkt is het zaak om weer kort te toppen. Laat het licht toe in de plant.

-Rotte stelen is een typische najaarskwaal. De kwaal ontstaat vaak door beschadigingen die ontstaan bij het oogsten en sorteren. Beschadigde plekken worden aangetast door een schimmel (erwinia) en gaan rotten. Voor de tuinder is het zaak beschadigingen te voorkomen, de handel moet opletten voor bewaring onder te vochtige omstandigheden. De beschadigingen bij de tuinder hebben vaak hun oorzaak bij een te grote valhoogte met het oogsten, en bij een vervuilde sorteermachine. Ook de manier van snijden (dus niet breken) van de vruchten is van invloed.

-De tijd van de koudere nachten is weer aangebroken. Dit betekent dat het weer gemakkelijker wordt om de ramen in de nacht dicht te leggen om het glas te wassen. Schoon glas is nodig voor een goede uitgroei van het laatste zetsel.