Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

paprika week 4 2013

Terug naar het overzicht

Het weer veranderd momenteel sterk. De buitentemperaturen lopen sterk en we krijgen zacht weer met waarschijnlijk niet al teveel zon. Voor de telers onder AC folie wordt het nu opletten. De gerealiseerde temperatuur zal relatief gezien hoger worden en zeker in combinatie met weinig licht kunnen de gewassen dan snel verzwakken. Bij grotere gewassen  is het zinvol om de folie nu te verwijderen. Kleinere gewassen kunnen het nog even aankijken. Pas hier wel een aantal instellingen aan. Zet de p-banden op vlot luchten ( luchten boven foilie) en hou het beweegbare scherm open in de avond tot de gewenste afkoeling is bereikt. Pas ook op dat in de ochtend de kastemperatuur niet de snel en te hoog oploopt. Als we willen pieken met temperatuur dit liefst na 13.00 uur realiseren.

Kijk de komende dagen goed naar de gerealiseerde temperatuur. Een te hoge minimumbuis heeft nu een ander effect als enkele dagen geleden, en ook de luchtlijnen bij de grotere gewassen kunnen dichter bij de stooklijn worden ingesteld. Er mag nu gerust kort boven de stooklijn gelucht worden (0,5 graad) mits de p-banden maar hoog genoeg staan (op bedrijven zonder AC folie !!)

Op veel bedrijven zijn de schermen de laatste weken zeer veel gesloten geweest.Plaatselijk zien we wat meer vergeling in het onderblad of een wat gemakkelijker afvallend bloemmetje. Dit kan het gevolg zijn van wat bijgassen bij het doseren van de CO2. Daarom is het goed om vandaag of morgen de luchtramen eens even 5 a 10 minuten licht te laten kieren om wat "verse lucht" in de kas te krijgen, en eventuele schadelijke gassen wat in gehalte te verlagen.

-De vroegere zaaiers zijn al aan het dunnen en hebben de zetting er vlot aanhangen. Deze bedrijven kunnen nu tempo gaan maken om weer groei en bladmassa op de gewassen te krijgen. De hoeveelheid buitenlicht bepaald wel welke etmaal we kunnen draaien. Zorg in ieder geval voor een vlakke stooklijn en maak het overdag niet te warm als de zon komt. Een groeiklimaat is goed en moet, maar te warm in de middag verzwakt alleen het gewas. Boven de 25 graden hebben we nu nog weinig te zoeken, ook niet als de zon doorkomt. Bij 23 a 24 graden kan ook een groeiklimaat gecreeerd worden.

-Nu het zachter wordt en we soms weer een kiertje lucht moeten zetten neemt ook de kans op meeldauw toe. Zet de zwavelverdampers nu minimaal 3 uur per nacht op voor minimaal 3 dagen per week.