Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

paprika week 4/5

Terug naar het overzicht

Afgelopen week hebben we eindelijk een meer dan gemiddelde lichthoeveelheid gehad na een vrij donkere maand januari. De zetting zit er nu op de meeste gewassen op en het is nu zaak om weer voldoende snelheid te gaan maken. Om de zetting te krijgen is vaak met een vrij lage etmaal gewerkt,  rond de 18 graden was maar heel gewoon. Het is nu echter zaak om weer snelheid op het gewas te krijgen. Dit is nodig om meer gewas op te bouwen en om een vlotte uitgroei van de vruchten te krijgen. Probeer de etmaal wel lichtafhankelijk te sturen. Een etmaal van 20 graden is wel minimaal, maar met lichthoeveelheden van boven de 500 joules mag deze zeker naar 21,5 verhoogd worden. De gemiddelde hoeveelheid licht stijgt de komende weken  van 2350 joules in week 5 (335 per dag) naar 3200 joules in week 7 (475 per dag) Om de etmaal te verhogen moet vooral de nachttemperatuur verhoogd worden. Overdag mag er met de zon erbij wel doorgegaan worden naar 25 graden, maar hogere temperaturen moeten we niet gaan opzoeken. Dit verzwakt het gewas teveel.  In de nacht mag gerust 19 a 19,5 graad gerealiseerd worden. Bij een wat vlakker stookregime bereiken we dat de plant wat meer bladmassa maakt. Door de te lange koude periode in januari hebben de meeste gewassen te weinig bladmassa.

Het dunnen moet zo snel mogelijk gebeuren. De vroege zaaiers hebben dit vaak al gedaan. Er wordt normaal gesproken altijd voor 1 vrucht per stengel gekozen. De ideale plaats is in het 4e of 5e oksel. Toch is het vaak het meest praktische om te dunnen op de grootste vrucht per stengel (mits niet in de eerste twee oksels) Liever hebben we de vrucht ook niet in het derde oksel hangen, of deze moet groen worden afgeoogst.

Als de plant is belast met vruchten mogen we niet meer bezuinigen met de watergift, Er moet drain worden gerealiseerd.  Dit betekent echter niet dat we dan ook veel drain moeten gaan maken. Als het druppelsysteem op uw bedrijf een redelijk gelijkmatige afgifte heeft is 10 a 20 % drain realiseren voldoende. Te nat telen (30-40% drain) geeft alleen maar meer kans op dikke poten en wortelproblemen. Zeker nu we nog weinig luchten en de schermen nog veel uren dichtgaan is teveel water niet gewenst.

Qua ziekten is het gelukkig nog vrij rustig. Vooral rups en thrips komen we tegen, verder nog weinig problemen. Nu we de etmalen gaan verhogen en de zon meer invloed krijgt overdag zal ook de ontwikkeling van de plagen in een versnelling komen. Kontroleer dan nu ook wekelijks de vangplaten en instrueer uw personeel om goed op te letten. Een geslaagde biologische bestrijding is bijna altijd het gevolg van een tijdige signalering. Er kan dan direkt worden gereageerd en op de juiste plaatsen worden uitgezet

Na het dunnen van het eerste zetsel hebben we vaak wat minder arbeid in de teelt. Kijk in deze periode de buisrailkarren eens goed na, en kontroleer de gewasdraden op een juiste ligging en afstand. Kijk ook eens op verschillende plaatsen of de matten goed zijn gedraineerd (voldoende laag) en of het drainwaterwater goed wegloopt in de draingoten. Verder is het zinvol om per kraanvak eens goed de afgifte van het druppelsysteem te checken.