Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

paprika week 40 2009

Terug naar het overzicht

Paprika  1 oktober

Teelt:
Over het algemeen zien we dat er deze week weer meer rood kan worden gesneden dan afgelopen weken. Bij geel is dit afgelopen weken al gebeurd en is het nu even wat rustiger. Bij diegenen die in augustus groen hebben gesneden zien we nu een hogere plantbelasting hangen dan bij diegenen die dit niet gedaan hebben. De produktie komt dit jaar beduidend hoger uit. Als er nog getopt wordt dan is het aan te raden om boven de jonge vruchten alles weg te toppen.

Klimaat:
Temperatuurregime is afhankelijk van de tijd die nog beschikbaar is tot einde teelt. Nachttemperatuur onder de 18 graden zijn niet aan te raden. Energiezuinig telen is nu het devies, maar het vocht hierbij goed in de gaten. Ook overdag p-banden aanpassen zodat er met koudere temperaturen rustiger gelucht wordt. Laat het scherm nu altijd ’s nachts dichtlopen. Kijk hierbij wel kritisch naar het vocht. Begrens de maximumbuis temperatuur op 45-50 graden. Geen gedwongen buizen voor Co2 dosering.

Watergift:
Belangrijk is om niet te grote hoeveelheden drainwater over te houden aan het einde van de teelt. Denk hierbij ook het goed reinigen van de silo’s/watervoorraden tijdens de teeltwisseling. Met donkere perioden gaan we toe naar druppelen in een korte tijd bijvoorbeeld van 10.00 tot 13.00 uur, werk hierbij met grote beurten om toch voldoende drain te realiseren.

Plagen:
Veel luizen(zeker boterbloemluis) en rupsen worden er nu gevonden, zeker met dit mooie weer. Laat de aantasting van luizen niet te groot geworden.  Ook rupsen vormen nog steeds een bedreiging. Deze goed en op tijd bestrijden. Voorkom klachten van rupsen en luizen vervuiling op de paprika.
Op een aantal bedrijven zien we dat de boterbloemluis vaak matig bestreden wordt bij gebruik van middel door druppelmethode. Vaak is de oorzaak dat de luizen die op het vrij gele aangetaste blad zitten nog blijven leven. Oorzaak is dat dit blad onvoldoende verdampt, omdat het gedeeltelijk is vergeelt.  Het middel bereikt deze luizen dus niet of nauwelijks. Kontroleer de wat zwaarder aangetaste plekken en spuit eventueel pleksgewijs bij.  Bedenk dat luizen op onkruid langs de gevel ook niet goed bestreden worden als een middel wordt meegedruppeld.

Diversen:
•Verschillen in plantdata zijn erg groot. Over het algemeen wordt er wel iets vroeger en met een jongere plant geplant dan vorig jaar.
•Bekijk Uw bedrijf nu nog een kritisch op temperatuurverschillen. De teeltwisseling is de ideale tijd om te isoleren, of om de verwarming aan te passen, ventilatoren te wijzigen
•Maak goede afspraken met uw plantenkweker over plantafstand, opkweektemperatuur, afleverdatum en (be)handelingen.