Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

paprika week 41 2010

Terug naar het overzicht

De laatste weken is er op de meeste bedrijven redelijk veel geoogst, maar nu zullen de produkties af gaan nemen. De laatste zetting hangt nog aan de plant, maar deze is op  veel bedrijven niet erg groot. Het lijkt voor velen dan ook verstandig om dit zetsel geheel of gedeeltelijk groen te snijden.

-Om nog zoveel mogelijk vruchten gekleurd te kunnen oogsten mogen we nu wel snelheid maken. Durf gemakkelijk te schermen, zogauw er buisvraag is van 30 graden of meer mag het schermdoek dicht. In de morgen kunnen we het doek openen bij ongeveer 70 a 80 watt licht.  Laat de kastemperatuur overdag met dit zonnige en schrale weer gerust doorlopen naar 25 a 26 graden. Pas er wel voor dat de ramen geheel dicht gaan liggen gedurende de dagperiode. Een kiertje lucht moet er blijven.

-We krijgen het komende seizoen duidelijk meer vroege rassen, waardoor we waarschijnlijk een wat betere verdeling van de aanvoer krijgen. Nagano en scirocco zijn voor rood de rassen die flink in oppervlakte gaan groeien. Beide rassen zijn vrij vroeg aan de markt. Bij geel hebben we eigenlijk een gebrek aan goede grovere rassen. De stayer gaat wel in areaal toenemen.

-De kwaliteit van de paprika was de laatste weken soms matig, Vooral beschadigingen, ontstaan bij oogsten en sorteren gaven snel doorrottende plekken te zien. Bovendien was de vorm van een aantal rassen niet altijd even fraai.  Let er op bij het gebruik van de valpijpen dat de vruchten niet te grote afstand vallen en dat de val voldoende geremd wordt. Ook opstoppingen van vruchten op de sorteerder zijn oorzaak van kwaliteitsproblemen.   

-We kunnen nu volstaan met een zeer korte druppelperiode. Starten om 10.00 uur en stoppen om uiterlijk 15.00 uur is op de normale hoeveelheid substraat ruim voldoende. Laat de mat gerust 7 a 8 % interen, dat komt de wortelkwaliteit ten goede.

-De vroegste paprika's worden momenteel weer gezaaid. Ga minimaal een a twee keer naar uw planten kijken en maak goede afspraken over o.a de ziektebestrijding en de teeltwijze van uw planten. Wanneer en hoe verspenen, voldoende belichtingsuren, in welk stadium uitzetten en hoe selecteren voor de aflevering zijn belangrijke onderwerpen. De plantenopkweek van deze vroege zaaidata moet vooral gericht zijn op voldoende bladmassa en plantgewicht bij afleveren.