Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Paprika week 49 2011

Terug naar het overzicht

Paprika 7 december 2011

Algemeen
Er zijn weer veel paprika’s geplant of worden op korte termijn geplant. Het plantmateriaal is redelijk sterk maar soms wel erg wisselend qua gelijkheid. De hoogte van de splitsing kan soms sterk verschillen.De gelijkheid kunnen we bij het plantmateriaal verbeteren door al snel te starten met toppen. Loop echter wel binnen een week na het planten de kas na en verwijder de afwijkende en of te kleine planten en vervang deze door nieuwe. Des te sneller dit gebeurt, des te kleiner zal de groeiachterstand van de nieuwe planten zijn.
De meeste ingestelde temperatuur in de kas ligt tussen de 20-22 graden. Na enkele dagen kunnen de ventilatoren al weer aan. Dit om een zo gelijk mogelijk klimaat te verkrijgen. Laat u in de eerste week niet te snel verleiden om het scherm te openen. Vaak is het vocht nog laag en komt er na opening van het scherm toch nog een flinke buis in, zeker nu het iets kouder begint te worden.In tegenstelling tot vorig jaar is het vocht wel sneller op peil dan vorig jaar(temperatuur is zachter), waardoor actief telen wel belangrijk. Zorg dan ook dat de buis overdag bij donker weer/relatief zacht weer toch warm blijft.  Bij gebruik van dubbele schermen dient het bovenscherm overdag toch open te gaan, mits de buistemperatuur dit voldoende toelaat.  Bij de vroegste planting is het belangrijk om vanaf nu te werken op behoud van inhoud van de plant, zeker na 2 oksels na de splitsing. Vooral met donker weer is dit erg belangrijk. Laat de nachttemperatuur daarom al zakken naar 18 tot 19 graden. Beter vroegtijdig terug in temperatuur dan op het laatste moment te diep moeten wegzakken. Dit kost ook groei op langere termijn. Bovendien geeft hard stoken op dit punt iets meer ongelijkheid.  Wees ook kritisch op buizen die hoger komen dan 50 graden en vlak bij de plant liggen.
C02: Doseer nu op de jonge gewassen 500  ppm. Wees kritisch op de doseertijden,  langere doseertijd dan 10 min bij WKK-Co2 is af te raden omdat de Co2 als snel doorslaat. Veel telers zetten de ventilator handbediend aan en af om te lange doordoseertijd te voorkomen. Als de unit lang moet draaien om een gehalte te halen(onder scherm) is het raadzaam om de C02-meter te kontroleren. Wees ook voorzichtig met onzuivere gassen. Kijk ook eens of het mogelijk is om C02 te doseren in combinatie met buitenlucht???

Plagen
De eerste  rupsen en tripsen zijn alweer gevonden in de kas. Een goede signalering kan erger voorkomen. Met name rupsen kunnen in een jong stadium al veel schade aanrichten. Ook dit jaar zien we weer iets meer trips bij aanvang van de teelt (gevolg van het zachte weer??)
Wacht ook niet te lang met het aanzetten van de zwavelverdampers. Een week na het planten mogen deze alweer enkele uren per nacht aan. Maak de zwavelverdampers wel eerst schoon. Soms zien we zwavelverdampers waar het water + middel nog in staat van het uitspuiten.

Diversen

Bij het planten; Zorg dat kontakt pot/mat nat blijft. Geef daarom de eerste dagen overdag elke 1.5/2 uur een beurt van 100cc. Natuurlijk praten we hierbij over gedraineerde matten. Bij kou weer is een nacht/avondbeurt in het begin aan te raden. Na goede inworteling geef dan heel gedoseerd water (naar behoefte). Over het algemeen geeft men na inworteling 1 tot 2 beurten per dag. Hier en daar zagen we wat enkele phytium planten. Dit was vaak een gevolg van vervuilde drainputten(goed schoonmaken!) of te nat bij een inactieve periode 
Start al snel met een druppelmonster/matmonster ter controle van de bakken die aangemaakt zijn.
Er zijn telers die werken met automatisch spuien. Pas hierop mee in de winterperiode. Hierdoor loopt namelijk de temperatuur van de watergift terug. Zorg ook dat de watertemperatuur van het gietwater niet te koud is(bij voorkeur boven de 15 graden)
Mattemperatuur streef naar een temperatuur van 20 graden.
Temp. Alarm instellen!
Voorkom tochtplekken. Maak ook een goede “sluis”voor de deuropening. Controleer ook goed de temperatuurverschillen in de kas.
Hang schone gastenjassen op. Zorg dat ontsmettingsbak schoon en gevuld is.
Hang signaalplaten op en werk met magere melk voor de gewashandelingen.