Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Paprika week 51 2012

Terug naar het overzicht

Paprika  december 2012

Algemeen
Er zijn weer veel paprika’s geplant of worden op korte termijn geplant. Het plantmateriaal van de vroegste zaaiers is over algemeen redelijk gelijk,wel zien we grote verschillen in rassen. Loop binnen een week na het planten de kas na en verwijder de afwijkende en of te kleine planten en vervang deze door nieuwe. Deze te sneller dit gebeurt, des te kleiner zal de groeiachterstand van de nieuwe planten zijn. Licht is van grote invloed op de snelheid van inworteling. Met donker weer zal dit trager gebeuren. Nu het tijdelijk zachter wordt kan dit nog iets verergeren.
De meeste ingesteld temperatuur in de kas ligt tussen de 21-22 graden. Na enkele dagen kunnen de ventilatoren al weer aan. Dit om een zo gelijk mogelijk klimaat te verkrijgen. Laat u in de eerste weken niet te snel verleiden om het scherm te openen. Vaak is het vocht nog laag en komt er na opening van het scherm toch nog een flinke buis in. Met een plastic folie en een beweegbaar scherm of dubbel beweegbaar scherm kan het bovenste scherm(afhankelijk van soort scherm) na inworteling overdag open bij een buisrealisatie onder de 40 graden en wanneer het vocht hoger begint op te lopen. Voorwaarde is wel dat de temperatuur gered kan worden met een max. buis van 50 graden. Bij de vroegste planting is het belangrijk om vanaf volgende week te werken op sterkere bloemen. Zeker met donker weer is dit erg belangrijk. Laat de nachttemperatuur daarom al zakken naar 19/20 graden. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van het stengelsysteem en hoe vroeg men zetting
C02: Doseer nu op de jonge gewassen 500  ppm. Van 10.00 uur tot 15.00 uur is lang genoeg. Als de unit langer dan 5 à 8 minuten draait om dit gehalte te halen(onder scherm) is het raadzaam om de C02-meter te kontroleren. Wees ook voorzichtig met onzuivere gassen. Zaai eventueel uit voorzorg tuinkers.

Gewasverzorging

Zo snel mogelijk na het planten beginnen met touwhangen (90 uur/ha).
Controleer of touw voldoende strak aan de draad zit en niet van de draad losraakt. Zorg ook ervoor dat de draad niet te ver doorbuigt.
Zodra de scheuten goed hanteerbaar (4 à 5 cm.) zijn, op twee, drie of vier zetten. Probeer in het begin wekelijks rond te geraken.


Plagen
De eerste  rupsen, luizen en tripsen zijn alweer gevonden in de kas. Een goede signalering kan erger voorkomen. Met name rupsen kunnen in een jong stadium al veel schade aanrichten.


Diversen

Zorg dat kontakt pot/mat nat blijft. Geef daarom de eerste dagen elke 1.5/2 uur een beurt van 100cc dit bij gedraineerde matten. Bij kou weer is een nacht/avondbeurt in het begin aan te raden. Na goede inworteling geef dan heel gedoseerd water (naar behoefte)
Er zijn telers die werken met automatisch spuien. Pas mee hierop in de winterperiode. Hierdoor loopt namelijk de temperatuur van de watergift terug. Kijk zeker ook eens naar de watertemperatuur die gegeven wordt in het algemeen.
2 dagen van te voren opstoken met een temperatuur van 22/23
Mattemperatuur streef naar een temperatuur van 20C.
Temp. Alarm instellen!
Voorkom tochtplekken. Maak ook een goede “sluis”voor de deuropening.
Controleer ook goed de temperatuurverschillen in de kas.
Hang schone gastenjassen op. Zorg dat ontsmettingsbak schoon en gevuld is.
Hang signaalplaten op.