Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Paprika week 7 2013

Terug naar het overzicht

Week 7 2013


Bij de vroegste planting hangt de 1e zetting eraan. Wel zien we soms grote verschillen per bedrijf(zetting 70-100% 1 vrucht per stengel). Nu het weer wat verbeterd, moeten we onszelf en het gewas niet overschatten.  Het is nog steeds maar Februari en dus dient er op groei gewerkt te worden. Bovendien wordt er nog redelijke koele buitentemperaturen verwacht. Bovenin zien we dat vruchten al gemakkelijk aborteren doordat de onderste vrucht al energie begint te vragen. Start dan ook met dunnen op 1 vrucht zodra onderste vrucht 3 cm is, er is dan minimaal kans op abortie van deze vrucht. Laat alleen de vrucht zitten op de hoofdtak en verwijder vruchten in het oksel boven deze vrucht. Let goed op vormafwijking.  Hier en daar zien we een steeltje op de vrucht, deze kunnen we in een later stadium reeds verwijderen. Dit om later beschadiging te voorkomen.
Probeer vanaf nu te toppen op minimaal  1 blad en zeker niet te hoog in de kop. Wees verder nu kritisch op doorzakkende stengels dit kost onnodig veel groei. Aan achterblijvende stengels wordt veelal te weinig aandacht gegeven. Verwijder hierbij in een vroeg stadium de vruchtjes of snij van deze takken sneller een groene vrucht. Ook zien bij we takken die meer dan de helft achterblijft dan de overige stengels er geen nieuwe scheut bovenin wordt aangehouden. Probeer planten die genetisch afwijken tijdig te verwijderen en nog te vervangen door inboeters indien deze nog voorradig zijn. Deze afwijkers variëren sterk per ras.
De instraling zal de komende tijd al snel toenemen. Nu wordt er reeds 450 watt gemeten Ga nu luchten op 24 graden, maar probeer te werken met een weersafhankelijke p-band. Hierdoor wordt met koude buitentemperaturen er rustiger gelucht, mits goed ingesteld  Kouval in de kas is funest voor de groei. Probeer ook na 15.30 uur minimaal te luchten. De temperatuur mag hierbij worden vastgehouden op 25 graden. Werk dan ook een aangenaam klimaat van 21-22 graden op de dag. . Met plastic mag er eerder worden gelucht (22-23 graden) en mag de windzijde bij te hoog vocht iets meekomen. Beperk de max. raamstand hierbij  wel. Als de vruchten er aan hangen is het beter om weer vroeger in de ochtend op te stoken om het gewas voldoende te laten strekken en groeien Het scherm mag met kou weer (lager dan 2-3 graden) niet te snel op instraling open. Een instelling van 150 watt of meer zorgt ervoor dat het scherm niet open gaat voor 9.30 uur. Probeer het scherm open te hebben tussen 10.30 uur en 15.00 uur. Op tijd sluiten voorkomt dat de buizen aantrekken voor het scherm dichtgaat. Telers met dubbel scherm mag het 1e scherm al reeds een uur na zonop open. (let op buisvraag). Werk wel aan voldoende sterke knoppen bovenin het gewas zonder dat dit groffe bloemen en te koste gaat van de groei. Meestal laat het blad en de bloemknop wel zien of we te hard gaan.
Geef met het mooie weer voldoende water tussen 10 en 15.30 uur. Er moet voor 12.00 uur de eerste drain gerealiseerd worden. Doe dit door te werken met maximum rusttijden(met name donker weer), verder kan er nu op licht ingesteld worden. Met name in de namiddag mag de maximumrusttijd weer langer en is het licht meer van belang op de herhaling van de beurten.
Op dit moment komen er veel luizen voor, het streven moet zijn om dit biologisch te bestrijden, maar laat haarden niet te snel uit de hand lopen en grijp tijdig in. Breng deze haarden dan ook goed in kaart. Wees ook kritisch bij boterbloemluis, de biologische bestrijding hiervan valt tegen en geeft vaak langdurige zichtbare schade op plant en vrucht.