Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Paprika week 8 2014

Terug naar het overzicht

Paprika week 8 2014
Algemeen
Over het algemeen kunnen we zeggen dat de vroege teelten in week 2 t/m week 5 redelijk gezet zijn. Bij zetting week 4 en week 5 worden er soms 2 vruchten per tak aangehouden, echter door het donkere weer(afgelopen week) in februari zien we dat deze in enkele geval weer wordt geaborteerd. Bij  1 vrucht groeit het gewas gewoon beter door en zal er eerder herzetting plaatsvinden.  Etmalen van tussen de 17,5 en 18,5 kwamen regelmatig voor, maar kunnen we nu steeds meer achter ons laten. Zoals het nu eruit ziet zal de volgende zetting zich in week 9 en 10 aankondigen. In week 8,9 en 10 zullen er meer groene vruchten aangeboden worden. De grofheid varieert van 65’ers tot 75’ers. Kwaliteit is goed te noemen. Hou verder wel de knopstand goed in het oog. Bij de latere planting zien we over het algemeen zetting in week 6, 7 en 8. Deze vruchten zwellen duidelijk sneller. In koudere hoeken is het altijd raadzaam om meer te dunnen, zodat hier de komende tijd meer groei overblijft.

Klimaat
De instraling zal de komende tijd al snel toenemen. Nu wordt er reeds 450 watt gemeten. Soms was te zien dat van de week met de eerste dag zon het gewas het iets moeilijk had. Ga met zonnig weer luchten op 24 of 25 graden, maar probeer te werken met een weersafhankelijke p-band. Hierdoor wordt met koude buitentemperaturen er rustiger gelucht, mits goed ingesteld. Kouval in de kas is funest voor de groei. Probeer ook na 15.00 uur minimaal te luchten. De temperatuur mag maximaal oplopen naar 26/27 graden. Het scherm mag met kou weer (lager dan 2-3 graden) niet te snel op instraling open. Een instelling van 150 watt of meer zorgt ervoor dat het scherm niet open gaat voor 9.45 uur. Probeer het scherm open te hebben tussen 10.30 uur en 15.30 uur. Op tijd sluiten voorkomt dat de buizen aantrekken voor het scherm dichtgaat.

Bescherming door blad
De komende tijd zal de zonne-instraling toenemen naar de 600 watt. Dit kan voor enkele onder u een reden zijn om het scherm op instraling gedeeltelijk te sluiten. Met name voor telers met een open, schraal gewas en een zonnerij kan dit toepasselijk zijn. Wees ook voorzichtig met het (te) snel rondgaan van toppen. Dit bevordert de groei niet en geeft sneller kans op zonnebrand Liever wel indraaien en niet toppen, er wordt namelijk altijd teveel meegenomen. Wees verder nu kritisch op doorzakkende stengels dit kost onnodig veel groei. Aan achterblijvende stengels wordt veelal te weinig aandacht gegeven. Verwijder hierbij in een vroeg stadium de vruchten of snij van deze takken sneller een groene vrucht. Ook zien bij we takken die meer dan de helft achterblijft dan de overige stengels er geen nieuwe scheut bovenin wordt aangehouden.

Watergift

Geef met het mooie weer voldoende water tussen 10 en 15.30 uur. Er moet rond 11.30 uur de eerste drain gerealiseerd worden. Doe dit door te werken met maximum rusttijden(met name donker weer), verder kan er nu op licht ingesteld worden. Met name in de namiddag mag de maximumrusttijd weer langer en is het licht meer van belang op de herhaling van de beurten.

Bio
Ook de eerste spint wordt weer gevonden. Probeer nu regelmatig goed te scouten op de aanwezigheid hiervan. Sommige telers kiezen nu de komende tijd voor pest in First. Overleg met u biobegeleider over de juiste inzet hiervan.  Trips wordt nu minder gevonden dan bij aanvang van de teelt. Onderschat deze plaag echter niet en ga snel aan de slag met signaalplaten, roofmijten in combinatie met Orius. Ook luis vinden we nu veelal nog in kleine haarden. Wees dus alert!