Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

parika week 11 2010

Terug naar het overzicht

-De winterperiode van ongeveer 3 maanden is afgesloten met een week met veel licht. In week 10 hadden we op veel plaatsen ruim 5000 joules aan licht. Hierdoor zijn veel gewassen sterker geworden en weer in zetting gegaan. Op bedrijven met een vroeg eerste zetsel is de herzetting voldoende groot, soms zelfs te groot. Op bedrijven die in week 5 en 6 de eerste zetting hadden krijgen we nu (week 10 en 11) weer veel herzetting.
-In de huidige teeltweek krijgen we te maken met een overgang naar zachter voorjaarsweer. Dit betekent dat er een en ander aangepast moet worden. We zullen dichter op de stooklijn moeten gaan luchten. Er mag gerust op 0,5 graad verschil met de stooktemperatuur gelucht worden, in de middag mag dit verschil wat verder oplopen. Lucht nog wel met een hoge p-band, zolang het buiten kouder is als 14 a 15 graden luchten we altijd nog kou naar binnen.
-Nu we wat meer gaan luchten en de zon wat meer doorkomt is het zaak om ook wat meer water te gaan geven. Gaven we de laatste weken nog ongeveer 2-2,3 cc per joule, dit moeten we nu gaan opvoeren naar rond de 2,5 cc per joule.
-Omdat we nu wat forsere instralingen kunnen gaan verwachten is rustig toppen een absolute noodzaak. Top wel alle twee weken rond, maar top niet in de bovenste 15 cm van de kop van de plant.  Bovendien moeten er niet kort getopt worden, gerust op 15 cm lengte van de zijscheut toppen.
-De eerste rode en gele paprika's worden in week 11 geoogst De gele rassen zijn over het algemeen wat sneller,
bij de rode rassen zijn scirocco, ferrari en nr 35-152 (rz) redelijk snel. Veel bedrijven hebben
zetting gehad in week 5 en 6, deze bedrijven zullen gaan oogsten in week 13 en 14. Op deze bedrijven worden in week 11 vaak al wat groene vruchten weggeoogst.
-Door het mooie weer zien we momenteel op de bemestingsuitslagen vrij hoge pH-waarden. Bij een hoge pH zijn elementen als P, Fe en Mn vaak wat moeilijker voor de plant opneembaar. Het is raadzaam om dan een lage pH mee te geven (5,2) en om wat ammoniumnitraat mee te geven. Sommige tuinders zijn wat bang voor het gebruik van ammoniumnitraat. In deze periode, waarin de zon nog niet maximaal doorkomt en de buitentemperaturen nog niet hoog zijn kan een extra gift van 0,25 mmol echter geen kwaad. Het bijsturen van een hoge pH met ammoniumnitraat is dan  ook aan te raden. De opname van de meeste elementen is optimaal bij een pH tussen 5,8 en 6.
Alleen bij het gebruik van 100% regenwater moeten we voorzichtig zijn met extra ammonium,dit water bevat geen bicarbonaat dat als buffer kan dienen.