Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

parika week 25 2010

Terug naar het overzicht

-De gewassen staan over het algemeen klaar voor de zomer. Door het donkere weer in week 18 en 19 zullen er in de komende twee weken weinig gele en rode paprika's worden geoogst. Door het gat in de plantbelasting is er redelijk groei geweest en zien we momenteel bijna overal voldoende bladmassa boven in het gewas. De gewassen staan klaar voor de zomer, en vooral de wat kwaliteitsgevoelige rassen hebben de vruchten niet vol in de zon hangen.

-Het weer blijf vrij wisselvallig, maar de koude nachten en de schrale wind zijn wel redelijk konstante factoren Het blijft zaak om op tijd te luchten zeker in de ochtend, maar we moeten wel voorzichtig luchten. De p-band moet aan de windzijde zeker 2 a 3 graden hoger staan als aan de luwe zijde. Verder mag de windzijde al vanaf 15.00 uur verder worden geknepen. Deze mag met dit weertype tegen de avond gerust dichtlopen. Aan de luwe zijde moeten we altijd minimaal 2 a 4 cm kier houdenin de middag. Een te benauwd klimaat geeft teveel kans op fusarium en zachtere vruchten.

-De tendens naar wat dieper in de plant toppen zien we dit jaar duidelijk toenemen. We zijn wat zuiniger op ons blad, zeker nu de kwaliteit de laatste jaren meer aandacht krijgt. Nadeel van dit systeem is dat we wat meer doorgroeiende zijscheuten onder in het gewas krijgen . Op deze zijscheuten ontwikkelen zich vaak in het tweede oksel nog wat late vruchten. Deze vruchten zijn vaak klein en matig van kwaliteit. Nu we de komende weken toch wat minder oogstarbeid nodig hebben is het zinvol om een keer onder in het gewas deze zijscheuten weg te nemen.

-De waterbehoefte van de plant is met dit schrale weer vrij hoog. Aan een oplopende EC is meestal vrij snel te zien dat we totaal of b.v in de ochtend te weinig water geven.  In deze periode moeten we starten met druppelen om 7.30 a 8.00 uur, de eerste drain moet er om 10.00 uur uiterlijk zijn. In de ochtendperiode mogen we gerust 4-4,5 cc per joule geven. Op de dag ( van 10.00 uur tot twee uur voor de laatste beurt) mogen we volop drain maken. Tegen de 3 cc per joule is dan gewenst, midden op de dag 50-60 drain per beurt mag.  De laatste twee uur is het nodig om de drainhoeveelheid per beurt weer flink terug te halen.(10-20% drain per beurt) Meestal is dan 2 cc per joule voldoende. In deze periode zijn de ramen vaak grotendeels gesloten en is de vochtbehoefte van de plant minder. Bovendien moeten we niet met te natte matten de nacht ingaan. Dit geeft minder sterke wortels en eerder kans op dikke poten en wat rotting aan de buitenkant van de stengel in de pot.

-Door het schrale weer ontwikkeld vooral de spint zich heel snel bovenin het gewas. Wees extra alert en instrueer uw personeel goed. Een plek die een week te laat wordt ontdekt blijft vaak al flink achter in groei. Verder hebben we de laatste week overal veel motjes  en vlindertjes gezien, dus het is wachten op de volgende ronde rupsen. De trips is over het algemeen onder controle, en we zien op veel bedrijven voldoende orius.  Meeldauw komt nauwelijks voor, wel zien we plaatselijk enkele fusariumplanten. Dit laatste is altijd het eerst waarneembaar in vochtige hoeken, of hoeken waar door lekkages water op de grondfolie staat.