Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

techniek 06 2009

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief techniek week 6

In een koude periode zijn de temperatuurverschillen in de kas vaak het grootst. Een jong gewas reageert vrij sterk op temperatuurverschillen, dus het is zaak om in de begin fase van de teelt deze verschillen tot een minimum te beperken.

De meeste temperatuurverschillen zijn het gevolg van een onbalans tussen warmte afgifte van het verwarmingssysteem en warmteverlies van de kas naar buiten. De plaatsen waar temperatuurverschillen hun oorzaak vinden liggen dus meestal aan de gevels of bij het middenpad. Een slecht sluitend (gevel-)scherm, te weinig of te veel verwarmingsbuizen aan de gevel of boven het pad zijn maar een paar van veel voorkomende oorzaken.

De oplossing van horizontale temperatuurverschillen begint dan ook bij het aanpakken van de werkelijke oorzaak. Soms is deze moeilijker te vinden, want de temperatuurverschillen manifesteren zich soms op een andere plek als waar de werkelijke oorzaak ligt. Door temperatuurverschillen ontstaan namelijk drukverschillen met lucht stromingen tot gevolg. Bekend voorbeeld is de warme kop gevel, waar de warme lucht opstijgt. Deze stroomt langs het dek, koelt af en komt tientallen meters op naar beneden, waar een koude plek in de kas ontstaat.

Een kas zonder temperatuurverschillen is een illusie, maar de verschillen kunnen wel beperkt worden tot 1 à 2ºC. Na het aanpakken van de oorzaken van de temperatuurverschillen kan nog met ventilatoren gewerkt worden. Belangrijk is dat er voldoende ventilatoren geïnstalleerd (serie opstelling, om en om) zijn en dat deze niet te hard moeten draaien. Een frequentie regeling op basis van twee meetboxen is een goede oplossing.

Het meten van de temperatuur verdeling kunt u zelf doen met een handmeter en opgehangen flesjes of buisjes met water. Een betere optie is het gebruik van dataloggers verspreid over de kas. Als u belangstelling heeft voor het laten uitvoeren van een horizontale temperatuurmeting met minimaal 25 dataloggers per hectare kunt u contact opnemen met Marcel Steenbakkers (06 – 12 27 10 84) of met uw teeltadviseur van Horti-Consult.

Deze metingen kunnen ook uitgevoerd worden in het kader van de groenlabel certificering van uw kas.