Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Tomaat , week 1 2010

Terug naar het overzicht

Tomaat, week 1 2010

De meeste bedrijven hebben inmiddels de kas groen. De keuze van het plant materiaal
verschilt per bedrijf. Uitgangspunt is dat de men  toch graag bloei wil hebben in de eerste , dit jaar tweede  week van januari. Voor bedrijven met bloei in december en tevens een getopte plant kan het nodig zijn deze eerste tros terug te snoeien op  3 of 4 vruchten. De plant moet wel enige plantmassa hebben om een goede tros te kunnen brengen.
Nu eerst het klimaat, de omstandigheden buiten zijn moeilijk in te schatten. Maar iedereen houd zich bezig met de energie. Hoe kan ik binnen mijn bedrijf het beste hiermee omgaan. Wat zijn de mogelijkheden. Kan ik volstaan met alleen de warmte van de WKK of wordt het alleen de ketel of beide . 
Ieder bedrijf heeft zijn eigen overwegingen om hier een invulling aan tegeven.
Wat vraagt de plant en is dit ook mogelijk. Als de energie beperkt aanwezig is, is het belangrijk  het scherm maximaal te gebruiken. Als wel het licht er is maar de kas temp kan niet gerealiseerd worden  heeft het open van het scherm geen zin. Belangrijk in deze is dat de plant goed op kleur blijft en niet  licht en waterig gaat staan. Streef altijd naar een groeiklimaat op de dag.
Valt de buis terug omdat de ingestelde kastemperatuur wordt gerealiseerd dan kan het klimaat in de kas te kil  worden.( een vorm van kouval) . Maak dan de keuze  of het scherm open kan ,  waarbij de kastemperatuur onderuit gaat of de verwarmingstemperatuur verhogen zodat de buis vraag aantrekt en het te kille klimaat verdwijnt.
Afhankelijk van het ras en planttype zal bij middel- en groffe type  de temperatuur s`morgens van 4.00 uur tot 9.30 uur 17 - 17.5 zijn.Is de
plant te gedrongen ,kop te plat dan de temp. verhogen voor meer strekking. ( plant op temp. hebben voordat het licht wordt).
Na 9.30 - 10.00 uur de verwarmingstemperatuur verhogen naar 21 - 22 C van 12.00 uur tot 16.30 - 17.00 uur.
Daar waar het licht toeneemt de kastemperatuur verhogen. De buisvraag mag in deze periode niet wegvallen.
Doormiddel van een lichtverhoging op de stook of nog beter een licht verhoging op de buis wordt direct gereageerd op het licht en blijft het groeiklimaat in de kas. De kastemp mag dan doorlopen tot 23 - 25 C. Als de buiten omstandigheden het toe laten kan het scherm open,  mits het energie technisch verantwoord is. Als het licht afneemt , na 13.30 uur, dan  koelt het ook in de kas snel af. Om het gewas goed op kleur aan te zetten is het belangrijk in de periode van 13.30 tot 16.30 uur de kas temperatuur op 21 - 22 c
vast te houden. De buis temp. mag dan aantrekken tot zijn max van 65 C.  Dit maakt het gewas generatief wat positief is op de afbloei en zetting van de tros.
Afhankelijk van wat de plant aan assimilaten over heeft wordt de hoogte van de nacht temperatuur bepaald. Streef naar een etmaaltemperatuur van 18.5 - 19 . Bij planten die al bloei hebben naar een etmaal temp. van 18 - 18.5 c .
Bij de meeste fijne type , die meerdere trossen in bloei hebben zal de etmaaltemp.  rond de 16.5 - 17 C zijn.
Als de ingestelde temperaturen niet worden gehaald pas dan de watergift aan. Planten die te koud zijn verdampen weinig en al het teveel gegeven
water maakt de plant licht van kleur en bleek. Druppel met EC-s van 3.0 tot 3.5 om hiermee meer droge stof in de plant te houden.
Wat voor weer we krijgen blijft onduidelijk. Voorkom dat sneeuw op het dek blijft liggen. zeker als  er vorst voorspelt wordt.
Het kost minder energie de sneeuw direct van het dek te houden door tijdelijk een kier in het scherm te zetten, dan een heel pakket sneeuw van het dek
te moeten stoken. Ook bedrijven met een vast folie moeten indien noodzakelijk dit dan tijdelijk los maken.De lagere kastemperatuur zullen we dan  tijdelijk voor lief moeten nemen.