Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

tomaat week 1 2009

Terug naar het overzicht


-Het team van Horti-Consult International wenst bij deze een ieder een gezond en succesvol 2009 toe.
-We hebben een aantal dagen super weer gehad en de gewassen konden behoorlijk worden doorgestookt. Veel gewassen staan nog aan de zware kant, zodat nu enkele dagen wat donkerder weer weinig negatieve gevolgen voor de plant zal hebben.
-Let wel op bij gewassen waar de tros nu tevoorschijn komt of er al is. Vooral onder folie of bij een langdurig gesloten doekscherm verzwakt de trospunt vrij snel bij enkele dagen donker weer.
-Als de tros zichbaar wordt moeten we duidelijk generatief gaan sturen. Onder folie moet het verschil tussen dag en nacht wat groter worden gerealiseerd als bij een doekscherm Dit mag naar 5 a 6 graden oplopen indien nodig, 3 a 4 graden verschil is bijna altijd nodig in deze teeltfase.  Werk met een voornacht of een wat lagere nachttemperatuur. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit of je een langere voornacht neemt of een wat kortere en lager. De gerealiseerde temperatuur in de nacht is waar het om gaat. Zorg wel dat we uiterlijk een half uur voor zon op op minimaal 17,5 graad zitten. Dit geld eigenlijk voor het gehele jaar, en is belangrijk in verband met botrytis. (voorkomen van natslaan van de stengels in de ochtend) De temperatuurverhoging op de dag voor de generatieve sturing moet pas vanaf ongeveer 10.30 uur worden ingezet.
Door de middagtemperatuur te verhogen (en daardoor ook het vochtdeficiet) brengen we de plant goed op kleur. Bij te zware gewassen en koud weer kan het zinvol zijn om het beweegbare schermdoek vroeg te sluiten (15.00 uur) om onder het doek de temperatuur nog enkele uren vast te houden
-Qua ziekten komen we al van alles tegen. Vooral witte vlieg zien we al op diverse bedrijven. Hang daarom nu al gele vangplaten uit om vroegtijdig te signaleren.  Bij een te grote aantasting is het inzetten van b.v. oberon wenselijk. Bij geringe aantasting is gebruik van b.v. admiral en het uitzetten van encarsia verstandig.
-Besteed nu aandacht aan het gelijk hangen van de planten. De kopafstand en de hoogte van de koppen moeten kloppen.  Bij het aanbinden worden vaak al teveel verschillen gecreeerd. Een plant die te laag hangt kan middels een lusje in  het touw omhoog gehangen worden, een te hoge plant kunnen we wat laten vieren door het touw los te maken.
-Elk jaar zien we weer een aantal bedrijven waar het touw insnoert in de stengel. Boven de knoop moet de plant enkele slagen vrij kort worden ingedraaid, dan komt het gewicht van de plant niet op de knoop, maar vangt het touw boven de knoop het gewicht op.
-De laatste jaren zijn voor veel tomatentelers best hectisch geweest. We moesten mee met de algehele tendens om groter te groeien, de energiekosten rezen de pan uit, waardoor we veel tijd nodig hadden om de prijzen te volgen, er moest op veel bedrijven stroom worden verkocht en gas worden ingekocht  etc etc.  Op een aantal bedrijven is een en ander duidelijk ten koste van de teelt gegaan. Vooral in de eerste maanden van de teelt zetten we het gewas weg waardoor we de balans voor een groot deel van het
jaar bepalen. Probeer de komende periode dan ook voldoende tijd voor het telen van de plant vrij te maken. Ga ook naar de rondgang of teeltbijeenkomst, zorg dat je regelmatig andere gewassen ziet. 
-Of de plant nog langs het gat staat of al op de mat, geef geen water in de periode tussen 12.30 en 17.00 uur. Probeer de watergift te realiseren tussen 10.30 en 12.00 uur voormiddag. Eventueel in de avond een aanvulbeurt geven.