Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

tomaat week 10

Terug naar het overzicht


-Na een zeer donkere februarimaand hebben we de afgelopen week weer wat licht gezien. De gewassen hebben in deze week weer wat kracht terug gekregen, waardoor de etmaal weer wat verhoogd kon worden. Dit was nodig, want de grotere gewassen draaiden al op etmalen van rond en soms onder de 17 graden. Dit was te koud, waardoor we rond de karnaval toch wat bladranden hebben opgelopen. Op een enkel bedrijf zagen we zelfs botrytis hierop ontstaan.
Door het licht van de laatste week zien we weer wat groeizamere koppen.
Om de kop goed te houden is het zaak om voorzichtig te luchten. Zoalng de buitentemperatuur onder de 15 graden blijft moeten we zeker met de windzijde oppassen. Geef deze minimaal 0,5-1 graad naloop en zet de p-band hiervan nog vrij rustig. De windzijde mag in deze periode niet meer dan maximaal 1/3 van de luwe zijde open komen.
-De zon kan de komende periode in de ochtend al vrij snel sterk doorkomen. Om natslaan van de stengels onderin het gewas te voorkomen moeten we nu beginnen met voldoende minimum buis in de ochtend Stel van 6.00 uur tot minimaal 10.00 uur een minimum buis in van 40 graden, od desgewenst nog wat hoger.
Zorg ook dat het gewas is opgestookt naar minimaal 17 graden bij zon op.
-De komende weken is de kans op een flinke toename van de hoeveelheid bloemen groot, Vooral bij de kleinere soortjes.De zettingscijfers van februari zijn overal vrij laag geweest, waardoor de plantbelasting nog niet te hoog is. Bij een toename van de hoeveelheid licht kan de plant snel wat grote en vegetatieve bloemen aanmaken.  Let goed op de bevlieging en wees de komende weken niet te zuinig met het uitzetten van de hommels.
-Kijk ook een kritisch naar het glas. Op veel bedrijven is een wasbeurt van de bovenkant van de kas geen overbodige luxe. Bovendien zien we op een aantal bedrijven vrij veel mos langs de roeden ontstaan.
-Op een aantal bedrijven zien we een sluimerende aanwezigheid van botrytis. Enkele planten uitval per week per ha is maar heel gewoon. Probeer door netjes te werken en door het weghalen van deze planten de druk te verlagen. Spuiten is momenteel nog niet wenselijk, de dagen zijn nog te koud en te vochtig om een gewas nat te zetten. Let verder op met het te koud luchten op de kop van de plant.
-Ook kieren in het scherm zetten gedurende de gehele nachtperiode (bijvoorbeeld op vocht) is niet wenselijk. Door de  kieren krijgen we vaak een koude trek op de kop van de planten onder de kier. In de avond enkele uren kieren met het scherm om af te koelen is wel mogelijk, maar als de temperatuur boven het scherm onder de 10 graden komt
kunnen we met het aanbrengen van een kier kou op de koppen krijgen.  
Ook het openen van het scherm in de ochtend moet met beleid gebeuren. Als we dit rustig doen kan de kouval na het openen tot maximaal 0,5 graad beperkt worden.