Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Tomaat week 11 2010

Terug naar het overzicht

Tomaten week 11 2010

De eerste oogst begint stilaan op gang te komen. De kwaliteit is goed te noemen, ondanks het donkere weer in de maand februari. Bij de vroege plantdata lijken tros 2 en 3 minder grof te worden dan de trossen hierboven. Gewassen staan dankzij het mooie lichte weer van afgelopen week sterk. Duidelijk is nu wel dat we het koude weer nu meer achter ons laten en te maken krijgen met zachtere temperaturen. Dit betekent dat we nu anders moeten telen. De meeste gewassen hebben groei genoeg. Werk met dit zachtere weer met een voornacht. Eventueel deze afluchten bij zachtere temperaturen om deze goed te realiseren. Met zachter weer mag het scherm in de vooravond open blijven, ook wordt er hierdoor met een lager vocht de nacht ingegaan.
Een hogere nachttemperatuur bevordert de bloeisnelheid, bovendien kan er hierdoor gemakkelijk geschermd worden. Laat het scherm nu altijd met zonop open lopen, werk hierbij met een ochtenddip zodat het zeker in de ochtend niet te benauwd kan zijn.
Als er met een lichtverhoging wordt gewerkt is het beter deze meer bij een hogere lichtniveau te laten starten bijvoorbeeld vanaf 400 watt. Hierdoor wordt er voorkomen dat er te laat gelucht wordt Begin ’s morgens op tijd met een minimum luchtje zodat je vocht af kunt voeren en de temperatuur niet te hoog oploopt.
Bij windstil weer lucht aan 2 kanten een klein kiertje, beter dan 1 kant veel luchten. Werk in de ochtend met minder naloop op de wind dan in de middag. Werk nog steeds met trage p-band bij lage ochtendtemperaturen. Bij het noorden of oosten wind voorzichtig met luchten ivm bladrandjes.
De afgelopen week zijn er veel dieven aangehouden. Deze zijn sterk door het goede weer. Let op dat je niet te vol maakt bovenin. Haal op tijd wat blad tussen de dief en stengel weg. Bij sommige gewassen wordt het beugelen wat moeilijker, de trossteeltjes worden korter. Probeer wel door te gaan  met beugelen/schrappen tot begin april.
Met het bladplukken uitkijken met stompjes i.v.m. botrytis. Vooral bij vroege zaaiers is het onderste stuk van de plant zwakker door het weinige licht. Ga daar bij voorkeur blad snijden in plaats van blad breken.
Houdt het monster goed in de gaten. Dee planten nemen met deze plantbelasting veel kalium op. Geef op tijd extra kalium mee.
Laat ook regelmatig een monster van uw matten nemen ter controle op phytium e.d.
Hou ook meeldauw nu goed in de gaten, deze kan nu snel ontwikkelen. Werk dan ook met zwavelverdampers bij de niet-tolerante rassen.