Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Tomaat, week 13 2012

Terug naar het overzicht

Tomaat, week 13 2012.

De lente is net begonnen en het voelt als zomerse dagen.De gewassen hadden dit nodig na een lange periode van weinig licht en vochtige dagen. De laatste dagen zie je ,  zeker nu de luchtvochtigheid buiten laag is, gewassen weer sterker en beter van blad kleur worden.
Soms bleef  het effect in de kop van de plant achter van wat we al graag zouden willen zien. Veel van de aangemaakte assimilaten is opgegaan aan het grover worden van de vruchten en dus zien we pas de laatste dagen de paars verkleuring in de kop toenemen.
Voor veel bedrijven is de productie begonnen. De kwaliteit is goed , al hadden sommige troscocktail bedrijven nog wel last van gescheurde vruchten.
Bij een trage bloeisnelheid is de doorkleur snelheid van de eerste naar de laaste vrucht te traag waardoor de kans van gescheurde vruchten groter wordt.
De afgelopen 7 tot 10 dagen hadden enkele bedrijven  op de eerste meter van de stam last van botrytis op de plaats waar een blad was weggenomen of op de plaats van de knoop van het touw.
 Vooral bij blad plukken blijft  op het breekvlak een vliesje achter. Schimmelsporen zien  bij vochtige omstandigheden kans,  zich tot botrytis te ontwikkelen. Blad wat gesneden werd gaf geen problemen.
De laatste weken is op veel bedrijven de aanmaak van vruchten laag geweest. ( zie de aanmaak tov  van andere jaren). De planten hadden gewoon weg niet de inhoud om hoge etmaal temperaturen te verdragen. Nu planten tomaten gaan lossen , zal de plantbelasting flink afnemen. De maand april zal dus een groeimaand worden.
De maand mei zal beginnen met weinig productie.
Het is zaak de etmaal temperatuur tijdig te verhogen zodra de plant dit laat zien. De aanmaak van vruchten moet stijgen voor  meer productie later en om de generativiteit op het gewas te houden.
Op zonnige dagen betekent dit minimaal een etmaaltemperatuur van 20 - 21 c. Voor cocktail typen etmalen van 19 - 19,5 c .
Start s`morgens na zonop niet met te hoge basis temp.( 17 - 18 C) Bij een hoge temp. blijft de kas op gevraagde temp. dicht. In een dichte kas blijft het vocht hoog en het dompige klimaat maakt de bloemen en blad  zwak. Zodra de gevraagde
buis in de morgen terug valt naar zijn minimum buis de ramen open.Heeft de zon s`morgens al veel kracht lucht tweezijdig vaak stijgt de planttenmp tussen 9.00 en 11.00 uur veel sneller dan de kas temp.
Afhankelijk van de groeikracht van de plant kan vanaf 12.00 tot 14.00 uur de middag temp worden na gestreefd. Uitgaande van een basis van 20 - 23 c
kan de kastemp op licht , lichtsom en vocht worden verhoogd naar 25 - 27 c. De hoogte van de kas temp is afhankelijk van het koelend vermogen van de plant.
Na 13.30 uur neemt het licht af waarbij de planttemp sterk kan gaan afkoelen ten opzichte van de kas temp. Onderin het gewas wordt het koud.
Om de doorkleuring van de vruchten te blijven stimuleren kan de minimum buis terug worden  ingebracht.De buis kan worden afgebouwd gelijk met het eindigen
van de stook temp. ( zon onder of een half uur na zon onder.)  Als een  etmaal temp wordt gerealiseerd met alleen nacht temp wordt het gewas vegetatief en vruchten zullen niet hun vruchtgewicht halen.
De diepte en lengte van de voornacht wordt bepaalt door de hoogte van de dag temp. Samen vormen ze de etmaaltemp. Het heeft geen voorkeur om etmalen te realiseren boven de 21.5 - 22 c.
Let  gezien de activiteit van de gewassen op de  wateropname en daarbij op de intering van de matten in de nacht. Drain percentages alleen zeggen niets over de hoeveelheid watergift. Wat is voor de plant beschikbaar en opneembaar.
Op dit moment wordt er gesproken over het aanbrengen van  "krijt" ( redeuheat, redufuse redusol enz) op het dek. Nu april een groeimaand wordt is de vraag of dit wel noodzakelijk is.
Breng een "middel" alleen op het dek als het gewas erom vraagt.
Veel aandacht gaat uit naar de ontwikkeling van de witte vlieg op het bedrijf. Op sommige bedrijven kan dit een probleem gaan worden. Veel aandacht en inspanningen zullen nodig zijn om tot een biologisch evenwicht te komen.
Chemisch is dit probleem niet te winnen.  Daarnaast zien we een toename van rups en op sommige plaatsen meeldauw.