Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Tomaat, week 14 2010

Terug naar het overzicht

Tomaat, week 14  2010

Voor de meeste bedrijven is de productie begonnen en met de huidige prijzen is dat een zeer positief begin.
De maand april is ingegaan dit betekent dat het licht gemakkelijk boven de 1000 joule uitkomt.
Positieve uitgangspunten om de teelt in kwaliteit en productie goed voort te zetten.
Bij de huidige buitenomstandigheden is het belangrijk de etmaal temp voldoende hoog te houden. Voor het midden en grof segment op zonnige dagen een etmaal van 19.5 C  tot 20 C en voor het fijne segment een etmaaltemperatuur van 18.2 - 18.8 C.
De zon wordt steeds krachtiger waardoor de kas temperatuur in de morgen  uren te snel kan stijgen. Vooral in de periode van 10.00 - 12.00 uur ,mag de planttemperatuur ten op zichte van de kastemperatuur niet te ver weglopen. Dit is te realiseren door in de periode voor 12.00 uur geen verhogingen op de stook toe te laten of kleinere P-band in te stellen.
Een te snelle temp. stijging geeft meer kans op steek trossen en bloempunten die zwak worden.
Blijft de kas te lang "dicht " dan   worden de kop van de plant   gevoelig voor groeivlekken en chlorotisch koppen.
Lucht zodra  de zon doorkomt of als de kastemperatuur boven de ingestelde verwarmingstemperatuur  uit stijgt. Lucht dan  zowel luw als wind zijde. Hierdoor kan doormiddel van weinig luchten sneller meer ventiltievoud worden gerealiseerd.
Het twee zijdig  luchten maakt het mogelijk weersovergangen van zon en geen zon sneller bij te sturen.Vooral nu het buiten nog zo koud en schraal is.
Na 13.00 - 14.00 uur is het wel belangrijk klimaat te maken, dit kan door op licht, lichtsom en eventueel op RV de ventilatie verhogen.
De  kastemp mag daarbij oplopen tot 24 -26 C . De hoogte van de ruimte  temperatuur is afhankelijk van de groeikracht van de plant.
Na 15.00 uur koelt het in de kas al sterk af. Om kleur en generativiteit te houden de dag voldoende lang doortrekken. Bij de huidige buiten temp. tot 20.00 - 21.00 uur op 20 - 22 C . Gaat de buitentemp stijgen dan kan de dagstook periode eerder worden afgesloten of worden verlaagd.
Als de kastemperatuur of de planttemperatuur snel zakt  naar de nacht temp. uitgaan van een korte voornacht. In de april periode kunnen de nachten nog koud en schraal zijn, hierdoor dikken de vruchten wel gemakkelijk uit. Laat de plantbelasting niet te sterk oplopen.
Streef in deze periode naar etmaaltemperatuur en aanmaaksnelheid. Hierdoor wordt een basis gelegd voor productie en kwaliteit voor de zomerperiode.

Met de huidige buiten omstandigheden is het nog niet mogelijk de buis warmte volledig weg te laten vallen. De zon heeft wel de kracht om de kop van de plant op te warmen maar onderin het gewas blijft het nog te koud. Alleen van 11.30 tot 13.30 uur als ook de RV in de kas laag wordt kan de buis naar nul graden terug vallen om een te hoge kas temp te voorkomen . Alleen  als de buiten temperaturen gaan stijgen kan de buis warmte worden afgebouwd en kunnen de luchtramen de activiteit  op de plant overnemen.

Generativiteit en kleur op het gewas wordt mede bepaald door de watergift. De start en stoptijd van het watergift is afhankelijk van de planttemperatuur
ten op zichten van de kastemp. Als op koude en schrale dagen de planttemp. na 14.30 - 15.00 uur lager wordt dan de kastemp. stop dan de watergift of geef
water zonder daarbij drain te realiseren. Hierdoor voorkom je dat de kop van de plant te licht/blond  blijft.
Controleer dagelijks de vocht gehalte grafieken om tot een gerichte watergift te komen.De intering van de mat kan per nacht erg verschillen.

De ziekte druk is over het algemeen nog laag. Wel neemt de kans van rupsen in de kas toe.