Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

tomaat week 15/16 2010

Terug naar het overzicht

tomaat


-We hebben twee weken met vrij veel licht achter de rug, en voor de komende week zien de voorspellingen er nog goed uit. Hierdoor zal de plantbelasting flink gaan toenemen, de zettingscijfers zijn hoog en het oogsten onderin het gewas gaatnog in een rustig tempo. Momenteel hebben de meeste gewassen nog voldoende kracht in de kop maar met donkerder weer moeten we goed op de etmaal letten. De grotere produkties komen pas in mei op gang, de komende twee weken oogsten we nog van de zetting uit de tweede helft van februari, en toen hadden we nog weinig bloeisnelheid.

-De komende week wordt er nog redelijk wat licht voorspeld in combinatie met koude
nachten en niet al te hoge dagtemperaturen.(13-16 graden) Omdat we ook nog met noord/oostelijke wind te maken hebben is veel luchten uit den boze. Laat de windzijde zeer rustig meelopen en lucht aan de luwe zijde nog niet boven de nok. De kastemperatuur mag oplopen tot 25 a 26 graden  als het gewas dit kan verdragen. Compenseer de etmaal eventueel met een wat langere voornacht. Na het weekeinde wordt zachter weer aangegeven, dan mogen we de p-banden weer wat vlotter instellen en de luchtlijn op de dag weer wat verlagen.

-Met het huidige koude weer mag in de avond niet te fel afgelucht worden, de voornacht wordt toch wel bereikt middels een natuurlijke afkoeling. Bij buitentemperaturen boven de 15 graden mag in de avond wel weer vlotter worden afgelucht.

-CO2 is momenteel een zeer belangrijke groeifactor. Je ziet duidelijk sterkere gewassen staan op bedrijven die veel CO2 kunnen geven. Omdat we nog met weinig luchten het dagklimaat kunnen maken is het rendement van CO2 doseren nu vrij groot. Stel dan van 8.00 uur tot 19.30 uur de  CO2 in op minimaal 1000 ppm.

-Op veel bedrijven is er de afgelopen periode een blad uit de kop gehaald. Nu de zon krachtiger wordt is dit voor veel gewassen niet meer nodig. Bij teveel bladmassa is het beter om  onderin de plant nu wat meer blad te plukken en bovenin de kop het blad te laten zitten. Vooral als de buitentemperaturen hoger worden in combinatie met veel licht mogen we het gewas bovenin niet te schraal maken. Bij enkele soorten die op een vrij geringe kopafstand worden geteeld is bovenin een blaadje weghalen nog wel nodig.

-Bij de bemestingsmonsters zien we momenteel vrij hoge pH's Vooral als hierbij het HCO3-cijfer ook boven de 0,5 zit is bijsturen met extra ammoniumnitraat zinvol. Hou de grafiek goed in de gaten en stuur tussentijds bij. 3 a 4 liet extra of minder ammoniumnitraat per bakvulling van 1000 liter kan geen kwaad.

-Buiten komt de natuur ook weer op gang. Dit kan betekenen dat de hommels in de kas wat minder actief worden In combinatie met de hoge bloeisnelheid in de gewassen kan dit een te geringe bevlieging van de bloemen in de kas tot gevolg hebben. Wees nu niet te zuinig met inzetten, en controleer de bevlieging goed. In rassen met veel bloei (b.v cherrys) is het bij rijen langer als 60 a 70 meter een goede zaak om ook wat kasten achter in de rij te plaatsen.

-Bij 2000 joules per dag is het lichtverlies door vuil glas vele malen groter als de startperiode. Vuil glas kost juist in deze periode veel produktie. Het is nu nog niet te warm in de nachten, dus laat de dakwasser nu volop draaien.