Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

tomaat week 18 2011

Terug naar het overzicht


-De tomatengewassen hebben al veel weken een vrij optimale lichthoeveelheid gehad. Hierdoor is de plantbelasting vrij hoog, vooral bij de grovere soorten. We zien nu dan ook links en rechts wat dunnere kopjes in het gewas verschijnen. Veel gewassen kunnen nu hogere etmaaltemperaturen wat minder verdragen ondanks het vele licht. Omdat het buiten nog vrij schraal weer is met veelal oostelijke windrichtingen kunnen we op de dag nog steeds moeilijk doorluchten, zeker niet aan de windzijde. De komende dagen gaan we echter hogere dagtemperaturen krijgen en zullen we op veel gewassen toch de ramen meer moeten gaan opensturen.  Probeer zolang de wind in het oosten zit de windzijde nog onder de nok te houden, maar zorg er wel voor dat de dagtemperaturen niet te hoog meer oplopen. Voor sterke gewassen (zien we nog bij de fijnere tomatentypen) kan de dagtemperatuur nog naar 25 a 26 graden, bij dunnere koppen is maximaal 24 a 25 meer als genoeg.

-Omdat de plantbelasting over het algemeen vrij hoog is hebben we onder in het gewas wel voldoende buis nodig om ook de afrijping van de vruchten te bevorderen. In de voornacht is een buis niet gewenst, maar vanaf na middernacht mag de buis al naar 35 graden, en vanaf 4.00 uur  moeten we al snel aan een onderbuis van 45 graden denken. Hou deze overdag ook vast, alleen bij veel licht  (>400 Watt) kan deze 5 graden worden afgebouwd.

-De laatste weken is er vooral tegen de avond veel met de luchtramen wat geknepen. Omdat de gewassen nog vrij sterk waren en het vocht tegen de avond vrij ver daalde was dit een goede maatregel. Nu de gewassen wat dunner worden is het echter oplettten, bij te vroeg knijpen zal het gewas snel verzwakken Bij het knijpen mag de kastemperatuur nu niet oplopen, dit betekend dat we pas onder de 400 watt kunnen beginnen met een lichte verlaging van de raamstand.


-De macrolophus komt op veel bedrijven vrij goed op gang. Over het algemeen zien we nog weinig witte vlieg, al hebben we op een aantal bedrijven wel wat haardjes.  Pak deze haarden extra aan met admiral, extra uitzetten van sluipwesp en eventueel met gele vangplaten of gele plakstrips. Spint en mineervlieg komen wat meer voor als gemiddeld, en de laatste week zien we ook meer turkse motten rondvliegen, dus op de rupsen kunnen we wachten.

-Omdat de plantbelasting momenteel redelijk hoog is blijft het goed opletten bij een weersovergang naar donkerder weer. Veel bedrijven zitten momenteel nog op een etmaal van 19 a 20 graden, een enkeling zelfs nog hoger. Bij een sterke vermindering van de hoeveelheid licht is het raadzaam om de etmaal zeker met 1,5 a 2 graden te verlagen. Zorg dan dat de koppen koud blijven, maar hou wel de buis eronder.Zeker bij koud weer moeten we opletten dat de afrijping dan wel doorgaat.

-Bij de draaiplanten kan het nuttig zijn om deze op een vrucht minder te snoeien. Vaak zien we dat deze het extra moeilijk krijgen waardoor magnesiumgebrek of gele koppen ontstaan. Kijk ook een naar de gevelverwarming. Vaak loopt deze nog mee terwijl een gevel al vrij warm is. Ook kan soms een krijtje aan de zuidzijde een positief effect op de plant hebben.

-Het watergeven kan in deze periode ook tot grote verschillen leiden. Afhankelijk van de hoeveelheid steenwol is nu 2,8 - 3,3 cc per joule nodig aan totale watergift. (weinig steenwol is 7 of minder liter per m2, veel steenwol is 8 liter of meer per m2.) De eerste drain moeten we nu toch wel om 10.30 realiseren. kijk nu ook regelmatig naar de druk in het systeem, bij vervuilde filters zien we vaak de druk zodanig teruglopen dat de kantrijen van de kraanvakken soms te weinig water krijgen doordat de druppelaar niet open gaat (door te weinig druk)

-De laatste weken hebben we veel stof op het glas gehad. Gelukkig is het bijna overal weggespoeld door de regen van een weekje geleden. In deze periode hoor je soms de opmerking dat er zoveel licht is dat het stof/stuifmeel weinig schade doet. Niets is minder waar, juist nu is het belagrijk dat het glas schoon is. (10% lichtverlies van 2000 joules is nou eenmaal veel meer als 10 % van 100 joules) Dus wassen dat glas.
Op sommige bedriven is in de afgelopen periode gewerkt met een "halve" glaswasser. Deze wast alleen de onderste helft van het glas en loopt onder de luchtramen door. Als je er een sproeier op monteert kun je de bovenste helft van het glas ook nog afspoelen. Voordeel van deze wassers is dat je 24 uur per dag kunt wassen. Je wast welleswaar alleen de onderste helft van het glas, maar dat is meestal het vuilste stuk, terwijl je de bovenste helft spoelt, dus daar is het meeste stof ook weg.          

-kontroleer nu elke ochtend voor aanvang van de werkzaamheden de grafieken op de komputer. In 10 minuten tijd zie je vaak veel dingen die net niet of juist net wel goed zijn gegaan. Denk daarbij aan werkelijk gerealiseerde temperaturen, watergift, drain, intering substraat,  ontwikkeling EC en pH, CO2 verloop, V.D. of R.V. Uiteraard blijft de plant de belangrijkste factor als uitgangspunt voor de sturing, maar in de grafieken haal je vaak de reden van een afwijkende stand van het gewas naar voren.