Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Tomaat, week 20 2011

Terug naar het overzicht

Tomaat, week 20 2011

Op veel bedrijven kunnen we nu zien dat de top van de plantbelasting in zicht
begint te komen. Door het zonnige schrale weer hebben we al veel weken een hoge aanmaak van vruchten en ook de grofheid neemt nog toe.
Tot deze en volgende week neemt de plantbelasting op veel bedrijven nog eerder toe dan af. De komende week wordt ook van de laatst aangemaakte extra stengel geoogst.Pas dan zal de plantbelasting gaan afnemen.
Bedrijven met een zelfde teelt opzet als 2010 , hebben tot nu toe een klein productie voordeel weten te realiseren. Hier zal de komende weken wel verandering in komen. Gezien de aanmaak van vruchten per m2 zal de productie per week flink gaan stijgen.
Op dit moment is het zaak groei te houden.Voorkom dat bij de huidige buiten omstandigheden s`morgens de kas temperatuur niet te snel oploopt. Uitgaande van een basis temperatuur van 17.5 - 18 kan deze bij te veel lengte groei of te zwak bald worden verlaagd naar 17 - 17.5 C. Zodra het licht in de morgen toeneemt een lichtverlaging van 1 C instellen bij 100 tot 300 watt.
Voor een goede temp verdeling in de kas tweezijdig luchten. Bij eenzijdig luchten kan het kas klimaat toch nog te dompig blijven. Na 10.00 uur kan de kas temp worden verhoogd naar 20 - 21 C.De hoogte van de buitentemperatuur bepaalt vanaf wanneer we de 20 - 21 willen realiseren en hoelang de de temp vast houden. Hoe sneller we de dag temperatuur verhogen hoe generatiever de plant wordt. Een hoge dag piek
om 11.00 tot 14.00 uur geeft stug, lepelachtig blad. Stuur het klimaat  voor 13.00 uur niet aan  op vocht of lichtverhogingen, hierdoor loopt de kastemperatuur te hoog op.   Het blad wordt korter en smal en de bladmassa in de kas neemt af.( Klein blad in de kop en groot blad met bladsnijden wordt weg genomen.) Gezien de grote plantbelasting op dit moment is het belangrijk deze plantstand nu te voorkomen.
Pas als de kastemperatuur niet boven de 24 - 25 c uitkomt kan dmv licht, lichtsom en RV de ventilatie lijn worden verhoogd.
We zien de laatste week dat vooral na 15.30 - 16.00 uur de luchtvochtigheid buiten en ook in de kas ver weg zakken. Zolang  de RV in de kas niet boven de 75 - 80 % komt is het belangrijk klimaat in de kas te houden. Ook als de voornacht wordt ingezet kan bij te sterk afluchten de luchtvochtigheid wegzakken. Een te kil klimaat stimuleert niet de afrijping van de vruchten. Bedrijven die het kasklimaat onderin het gewas meten merken hoe de temperatuur zoveel lager kan zijn dan bij de kop van de plant. De hoogte en de duur van de voornacht wordt mede bepaalt door de grofheid die men na streeft. Nu de plantbelasting al hoog is kan men  op koude nachten de voornacht verhogen en direct na het  realiseren gaan opstoken naar de nanacht van 17.5 - 18 C.

 De hoge plantbelasting heeft tot gevolg dat het aantal bloemen per tros kan gaan afnemen. Voorkom dat groene puntvruchten kunnen ontstaan.Door minimaal 2 of 3 bloemen per tros te snoeien stimuleer je de hergroei voor later en blijven de oogstprestaties gehandhaafd.De trossen die we nu aanmaken worden na de langste dag geoogst.
Het schrale weer vraagt nog steeds zijn aandacht bij de watergift. De opname van de planten kunnen ook op donkere dagen nog groot zijn en ook de in de nacht
wordt door de plant nog veel water opgenomen. Hoge EC `s in de mat zijn vaak een gevolg van te weinig watergift in de namiddag en nacht. Combineer dit met een lagere druppel EC van 2,7 tot 3,0 in de middag.
Doordat meer wordt gelucht neemt de kans van luizen , rupsen toe. Bij een enkel bedrijf zien we een toename van wittevlieg en soms mineervlieg.
Blijf attent op botrytis. Vaak zijn het plekken onder op de stengel door te ruw bladsnijden en het laten staan van grote scheuten.