Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Tomaat, week 23 2010

Terug naar het overzicht

Tomaat, week 23    2010  

De maand juni heeft goed in gezet met flink veel zon. Dat hadden veel gewassen ook wel nodig na zo`n donkere maand mei. Voor de meeste gewassen was de plantbelasting te groot om vlot te groeien.
In de rij zag je bij sommige planten  het paars in de kop afnemen, waardoor de koppen licht werden. Het schrale weer met voor de plant nog koude nachten maakte de plant erg generatief. Bij te lage temperatuur  in de nacht werd het gewas nog meer belast door het uitdikken van het vrucht. Bij te hoge dag pieken werden de   kop bladeren lepelachtig
en was de kans op bladpunt verbranding groot. Vlak telen dus.
Inmiddels zien we duidelijk herstel van de groei. De plantbelasting neemt af .We oogsten meer dan dat er vruchten worden aangemaakt.
Omdat de aanmaak al enkele weken laag is zal dit tot effect hebben dat de gewassen in de maand juni flink kunnen gaan groeien.
Stuur het gewas dan wel naar de generatieve kant en voorkom het stapelen van vruchten bij te " mooi " telen.
Wordt het blad in de kop te kort de nanacht temperatuur verhogen waardoor meer stekking in het blad komt.
Vanuit de morgen de kas tijdig open. Snel oplopende kastemperatuur maakt de bloemen , vooral de puntbloemen te zwak.
S`middags bepaalt het licht en de hoogte van de buiten temperatuur hoe gelucht kan worden. Afhankelijk van de groeikracht van de plant  en de hoogte van de buiten temperatuur  kan op de middag 13.00 - 14.00 uur de ventilatie op licht of vocht verhoogd worden. De kastemperatuur kan op een warme dag echter te hoog oplopen. Lucht dan door en beperk de maximum raam alleen op windsnelheid om het te veel inwaaien ik de kas te verkleinen. Pas bij afnemend licht, als de kas temperatuur niet
meer oploopt om 17.00 - 18.00 uur de ramen op vocht verlagen. Streef altijd naar een lek % in de kas. Boven een RV van 70 % blijft de kas open.  Bij hoog vocht of het niet willen afkoelen van de kastemp een voornachtperiode instellen. De diepte en lengte van deze periode zal per ras verschillen.
Als de stuurbaarheid van het klimaat afneemt blijft altijd nog de watergift over.
Vooral de overgang van zonnige dagen naar een donkere of regenachtige dag opvangen met het beperken  van de watergift.
Controleer het vochtgehalte van de mat met de werkelijke hoeveelheid vocht in de mat. Hoe nat is een mat in de morgen bij de eerste beurt.
De vochtgehalte grafieken en de aan te houden inteer % zijn niet heilig. Door de wortel ontwikkeling in de mat en ook weer het afstoten van wortels, verslijmen sommige matten waardoor deze minder luchtig worden en meer water vast houden. Vooral op donkere regenachtige dagen is tijdig stoppen met de laaste gietbeurt noodzakelijk om haarwortels te behouden.
Op zonnige scherpe dagen een EC verlagen is goed, om ioplopende EC te voorkomen de de opname voor de plant te vergemakkelijken. Eindig de dag
met een hogere EC om de kop van de plant niet te licht/vegetatief  te laten worden.
De grootste druk van botrytis is bijna voorbij. in de meeste gevallen gaat het nog om de oude plekken van een maand terug.  Deze vragen nog wel enige aandacht. Vaak is het goed wegsnijden van blad wat is aangetast de beste oplossing.
Het is opletten voor een snelle opkomst van rups en spint.