Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Tomaat week 24 2009

Terug naar het overzicht

Tomaat updated 14 juni 2009

Teelt:
Over het licht mogen we niet teveel meer mopperen. Dit is nagenoeg gelijk aan het voorgaande jaar. Wel is het grote verschil dit jaar dat het klimaat beter te sturen blijft met relatief koude nachten. Qua produktie kunnen we zeggen dat dit gelijk is of 0,5 kg achter  ten opzichte van vorig jaar.  Deze week wordt er iets rustig geknipt, ook zien we nog enkele geknikte trossen. Naar boven toe is dit duidelijk beter, met meer grovere trossen. . Een wat dunnere kop is nu  niet zo’n groot probleem, door de ontlasting van de plant zal  de kracht in de kop weer toenemen.

Klimaat:
Over het algemeen mag er nog generatief gestuurd worden.  Laatste dagen zien we met het koudere weertype dat het etmaal bij sommige bedrijven wat laag uitvalt. Met wat lagere luchtvochtigheden mag er dan ook eerder en meer geknepen worden aan de windzijde. Dit om de dagwaarde wat te verhogen. Zorg er wel te allen tijde voor dat er in de ochtend voor 10.30 uur geen benauwd klimaat ontstaat. Dit maakt een gewas al snel weelderig en bovendien gevoelig voor botrytis. Wees verder kritisch op het te vroeg afluchten naar de nacht toe bij lage luchtvochtigheden. Een gewas wat snel vocht verlies ook in de avond, verliest ook produktie.  Bij etmalen boven de 20C mag de nacht lager ingesteld worden om het etmaal te drukken.

Watergift:
Met het wisselend weer is het zaak om snel op deze wisseling in te spelen. Op een donkere dag moet er nu in deze periode minimaal 2.5 l/m2 gegeven worden. Dagen van 2000 joules instraling en meer vragen al snel om 7-8 liter/m2. Laat  u niet verrassen door het opentrekken van de lucht in de avonduren. In deze periode van het jaar wordt er veel licht gemeten. Zorg dan ook dat er op licht gedruppeld kan worden tot 20.00 uur. Ook bij grote hoeveelheden  gemeten drain op een zonnige dag in de namiddag is het oppassen. De verdamping van de plant loopt namelijk altijd op het licht achter. (ongeveer 2 uur) De Ec is het gemakkelijkst omlaag te krijgen op dagen met meer licht. De ec gaat in de mat vaak sneller dalen als er meer dan 30% van de beurt uitdraineert. Controleer regelmatig afgifte verschillen en vergeet ook niet in deze periode regelmatig te spuien. Ga bij de watergift er niet zomaar vanuit dat de geregistreerde drain uit de drainput geheel juist is. Het kan namelijk voorkomen dat litertellers afwijken of dat op èèn of andere manier niet alle drainwater terugkomt. Regelmatige (handmatige) controle door emmertjes of controle via drainbakken is dan ook al snel aan te raden.

Plagen:
Zowat alles wordt er nu gevonden, maar met name aardappeltopluis geeft soms pleksgewijs problemen. laat u hier door niet verrassen. Voor de witte wordt er dit jaar op meer plaatsen  gewerkt met gele plakstrips boven elke rij of om de rij, ook als de witte vlieg nog geen probleem is. Hierdoor blijft de druk beperkt en hoeft er minder gecorrigeerd worden. Botrytis is van bedrijf tot bedrijf erg wisselend. Een sluimerende botrytis-aantasting in het voorjaar blijft problemen geven voor het gehele jaar. Door wisselende luchtvochtigheden zien we ook meeldauw  iets sneller op komen zetten.
Vaak ontstaat de eerste aantasting bij niet meedraaiendezwavel potjes. Aandachtspunten; controleer of alle potten meedraaien, zorg dat de potjes maximaal halfvol zitten, vervang de zwavel als deze te vervuild is. Zorg bovendien dat tussen het potje en het verwarmingselement maximaal 3 à 4 mm ruimte zit.

Diversen:
Haal bij draaiplanten een trosje eruit om voldoende kracht over te houden.
Dubbele draad aan gevel werkt zeer positief.
Blijf de bevlieging van de hommels goed controleren. Regelmatige bijplaatsen is een must!
Dit jaar zien we bij verschillende rassen, genetische afwijkingen. Naar onze mening is dit soms toch echt teveel en deze blijven bovendien te lang staan.

Zomerteelt tomaat;
Als aan de plant tomaten aanwezig zijn van 2 cm doorsnede, is het niet verstandig om met warm weer in de nacht hard door te stoken. Geef de plant dan minimaal 3 à 4 uur rust met een maximaal temperatuur van 19C. Al moet misschien voor de sterkte van de plant harden worden gestookt, toch deze rustperiode invoeren. Anders is de kans op neusrot groot.