Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Tomaat, week 25 2014

Terug naar het overzicht

Tomaat, week 25 2014

Na het warme weer van vorige week , houdt  het zonnige weer aan. De planten hebben het warme weer goed doorstaan. De plantbelasting neemt af, voor de komende 3 weken hebben we nog wel een behoorlijke productie maar daarna zal dit toch wel afnemen. Hoge productie uitschieters kunnen we dan ook niet meer verwachten en dat komt,  zo hopen we allen,  de prijs ten goede .
We naderen de langste dag en dan gaat het niet om snel telen maar ligt de nadruk op uitgroei van de vruchten, beperken van het afval percentage en voorkomen dat er planten weg vallen.
De hoge etmaal temperaturen van vorige week werden mede veroorzaakt door de warme nachten.

Het koelde erg moeilijk af en dus werd er maximaal gelucht zo wel overdag als in de nacht.
Veel gerwassen hebben bij deze dagen groeikracht in geleverd. De koppen werden spichtiger ,

vaak was het paars uit de kop en stonden de kopbladeren erg geknepen en donker van kleur.
De zetting was met inzet van extra hommels goed , maar op de puntbloemen zat een verzwakking.
De afdelopen dagen koelde het juist heel sterk af in de nacht en was de luchtvochtigheid erg laag .Dit kwam de groeikracht weer ten goede .Op de klimaat grafieken was te zien dat  de planttemperatuur weer meer onder  de kas temperatuur kwam.

 Wordt er bij koud , schraal  weer te veel op de windzijde gelucht in de namiddag en de vooravond dan geeft  dit een erg koud klimaat onderin het gewas. Rede om op vocht of middels ventilatie verhoging de raamstand van zowel de wind als luwzijde te beperken tot zon onder. Bij de nu langste dagen is dit bijna tot 21.30 - 22.00 uur. 
Het beperken van de maximum raam kan op het moment dat de kastemperatuur niet meer oploopt. De hoogte van de kas temperatuur is afhankelijk van de groeikracht van de plant.
Het is dus erg afhankelijk van het het soort, ras en plantstand welke hoogte van temperatuur men in de kas wil handhaven naar einde dag.
Om een goed genetatieve groeikrachtige planten te realiseren is het belangrijk s`morgens te streven naar een "koel" klimaat . Met zon op een basis temperatuur van 14 - 17 c.
Zodra de instraling toeneemt en de branding van de zon is voelbaar, een lichtverlaging op de ventilatie. Kas open! 

Overdag de maximum ramen alleen beperken op windsnelheid, lage RV , regen en bij buiten temperaturen onder de 20 - 22  C afhankelijk van de windrichting.
In de namiddag , vooravond de ramen alleen  beperken als de plant temp onder de kastemperatuur komt.  Alles wat de voornacht te warm blijft  uitgaande van 12 - 14 C gaat af van de nanacht instelling. Een plant die niet afkoelt vraagt niet om "opgewarmd "te worden.

Is het vocht in de nacht erg hoog en komt deze boven de 80 % dan op vocht een buis inbrengen van 30 - 35 C . Dit afhankelijk van de ingestelde verwarmingstemperatuur.
In de morgen bij zon op mag deze buis worden verhoogd naar 38 - 40 C.

Vanaf nu komt de tijd dat men gericht trossnoei moet toepassen. Bij twijfel zwakke bloemen weg nemen om te voorkomen dat we over 8 weken groene vruchten of gescheurde vruchten krijgen. Daarnaast neemt de kans van gele kronen sterk bij goed snoeien.

Watergift is afhankelijk van wat de plant verdampt ( ventilatievoud)  en niet van de hoogte van de buitentemperatuur. We zien dat de opname van  gewas, kastype en hulp-middelen zoals diffuus glas / middel , scherm of bevochtiging) erg kan verschillen. Dit bepaalt ook mede de hoogte van de druppel EC. Controleer de Ph van het drain water en eventueel mat . Het verloop van de PH is een indicatie hoe de groei van het gewas is en over de wortel kwaliteit in de mat.