Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Tomaat week 29 2010

Terug naar het overzicht

Tomaat, week 29 2010.

Het warme weer houd nog aan en dat laten de gewassen toch zien.De producties van de laatste weken valt niet tegen als we dit afzetten tegen de aanmaak zoals deze was in de maand mei. De oogstbare vruchten hebben een hoog vruchtgewicht en de hoge etmaal temperaturen tot zelfs 24 tot 25 C zorgen voor een vlotte doorkleuring van de vruchten.
Hierdoor werden productie weken gerealiseerd van 3,0 - 3.5 kg per week in het grove segment. De meeste bedrijven hebben nog 3 tot 4 goed uitgegroeide trossen aan de plant hangen maar dan komen we toch bij de trossen die bij het warme weer zijn aangemaakt.
Hiervan is de zetting niet altijd 100% geweest.Veel bedrijven hadden last van slappe koppen. Na dieven en indraaien gingen de kop bladeren slap als gevolg van de scherpe
instraling.Soms verdroogde de bladpunten en in ernstige gevallen verbranden een deel van de tros. Door bij het indraaien ook nog grote dieven uit te breken werd de sapstroom naar de kop verbroken. Voor sommige telers rede om te gaan clippen, andere hebben het scherm gebruikt bij een vochtdeficit boven de 11 -12.
Klein dieven en het indraaien afstemmen op het tijdstip van de dag, gaf ook al voordelen om het slap gaan van de kop tegen te gaan.
Bij de zware planten was de afbloei traag "vorm van slaap trossen" die later als nog gezet zijn maar waarvan het vruchten nooit de maximale uitgroei zullen  halen. Bij te zwakke/dunne planten kwam de puntbloei niet doorkomen.
Voor veel bedrijven rede om de trossen gericht en alleen op goed gezette vruchten te snoeien.
Door nu goed te snoeien heb je straks goed oogstbare trossen en de plant heeft een betere doorgroei naar  augustus en september.
Als reactie op de afname van plantbelasting zal de groeikracht van de planten sterk toenemen. Zeker als we naar lagere buitentemperaturen gaan.
Deze groeikracht moet wel opgevangen worden om het gewas generatief te houden en geen kwaliteits problemen te krijgen zoals het scheuren van vruchten.
Nu staan veel instellingen nog laag ingesteld, omdat deze toch niet gerealiseerd worden. Verhoog de nachttemperatuur als het wel kouder wordt. Zorg voor een goede aansluiting van de nacht naar de dag.
Streef naar een voornacht van 16 C en naar een nanacht vanaf 1.00 uur naar 18 C dit afhankelijk van het koelend vermogen van de plant.
Een te koude plant wordt vegetatief maar is ook gevoeliger voor botrytis.
Overdag wordt het klimaat bepaalt door de hoogte van het vocht. Bij hoge RV`s in de kas  is het belangrijk de watergift te beperken.Start en stop tijd dichter bij elkaar brengen. Nog wel op een korte periode van de dag drain om de matten gelijk te hebben maar op regenachtige dagen de kraan tijdig dichtzetten en voldoende mat intering realiseren. Hierbij zal het vochtgehalte van de mat in de morgen  uren meer moeten zakken dan we de laatste weken gerealiseerd hebben.
Goed interen van de mat hoeft niet tot gevolg te hebben dat de EC in de mat oploopt. Een goed groeiende plant blijft zijn  voeding opnemen.
Bij planten die te weinig wortels hebben stijgt de mat EC het meest.
Is het gewas onvoldoende generatief te houden met temp. en water dan is het mogelijk een blad in de kop weg te nemen. Sommige telers kiezen
ervoor om koppen weg te nemen om de plantafstand te vergroten. Het effect van deze handelingen is pas over 3 weken zichtbaar. Je moet er dus nu mee beginnen
wil daar straks resultaat van hebben.   
De kas staat al lange tijd open. Hierdoor is de kans groot dat vooral vinders / nachtvlinders ( motten) de kas in komen. Een kleine rups aantasting nu kan in korte tijd veel gevolgen hebben. Wacht niet te lang met ingrijpen. Het is ook weer tijd dat de spint komt opzetten. Op dit moment kan de macrolophus de eerste klappen opvangen. Maar de kans bestaat ook,  dat macrolophus schade veroorzaakt aan de bloeiende trossen.Kortom we zijn er nog niet. De belangrijkte periode voor een goed resultaat moet nog komen.