Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Tomaat, week 30 2009.

Terug naar het overzicht

Tomaat week 30 2009.

Na enkele weken van flinke producties komen we nu in rustiger vaarwater. De druk van oogstpieken zijn voorbij. Door de afname van plantbelasting en een mindere zetting van de tros 2 weken geleden zal de groei op de gewassen gaan toenemen.
Groei in deze tijd van het jaar betekent bijna altijd eeen vorm van vegetatieve groei.
Veel vegetatieve groei gaat ten koste van de zetting en een zwakke opbouw van de plant waardoor  later de kans op o.a. botrytis toeneemt.
Wat te doen?
Als planten gaan hergroeien , neemt de groeikracht toe. Streef naar voldoende etmaaltemperatuur.
Op slechte dagen kan de buitentemperatuur  laag zijn maar het lichtniveau nog boven de 1500 joule.
Streef naar een etmaal temperauur van 19 - 19.5 C en op zonnige dagen naar 20.5 C.
Als de Dag slecht is door hoog vocht dan voorkom dat de kas dicht gaat. Stel de basis van de ventilatie naar beneden bij om de kas open te houden. Bij een te lage dag etmaal temperatuur dan wordt deze  gecompenseerd door een hogere nachttemperatuur. In dien nodig "vlak" stoken, waarbij de  nacht amper een voornacht heeft. Op zonnige dagen waarbij de RV onder de 70 % komt reageren  met een ventilatie verhoging.
Er is geen dag het zelfde na de langste dag. Het is de buiten RV, die bepaalt wat er in de kas mogelijk is.
Bij "vlak" stoken wil eigelijk zeggen dat het gewas in de nacht niet te koud mag worden. Men wil eigelijk buisvraag  realiseren om de plant niet de gehele nacht in een hoge RV te laten staan.
De hoogte van de buis is afhankelijk van de vegetativiteit van het gewas. Dit wordt weer bepaalt door de hoeveelheid water wat de plant krijgt. De meeste vegetativiteit wordt bepaalt door de watergift stratagie.
Streef erna dat vooral bij de laatste 3 - 4 beurten het vochtgehalte in de mat dalende is. de periode van 11.00 uur tot  14.00 uur blijft nog altijd een tijd van goed watergeven met voldoende drain. Echter het interen en het controleren  van de vochtgehalte lijn in de nacht is een dagelijkse verplichting!!                                                                   Druppel nu niet met te lage EC . ga uit van 3.0 - 3.2 EC dagdonker en op zonnige dagen naar 2.8 EC.  Op donkere dagen is het oplopen van de EC in de mat naar 5.0 - 5.5 geen probleem.
Naast alle regeltechnische mogelijkheden is ook op het gewas nog een correctie mogelijk. Op te volle gewassen een blad in de kop wegnemen. Neem het blad zo weg dat de wond op de stam zo klein mogelijk is, anders  is neemt de kans op botrytis alleen maar toe.
Plantafstand verruimen door koppen weg te nemen. Breng eerst in beeld wat het teeltplan tot einde teelt is. Wanneer wil je de laatste zetting hebben. Hoeveel trossen leg men nog aan. De tijdsduur van de teelt bepaalt of het zinvol is koppen weg te nemen
en tot welke eindafstand je wil gaan ?? Het ras, type tomaat , tijdstip laatste oogst enz. bepalen de stratagie.
We zien nu de kassen veel open zijn geweest een toename van spint, vaak op meerde plekken in de kas. Naast biologisch bij sturen met Floramite. De druk van rupsen blijft hoog. Gezien de tijd van het jaar zal men meerdere malen moeten corrigeren.
Witte Vlieg blijft zijn aandacht vragen.Algemeen is de Macrolophus nog te beperk aanwezig om alles biologisch te onderdrukken.  Botrytis is een samenhang van meerdere factoren. Als eerste je gewas sterk houden en streven  naar droge stof in het gewas. Waterige cellen zijn de invalplekken voor schimmels. Daarnaast de sporen druk laag houden door preventief  gewas behandelingen uit te voeren met afwisseling van middelen.