Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Tomaat week 31 2009

Terug naar het overzicht

Algemeen.
Als gevolg van de hoge etmaal temperatuur en toenemend vocht worden de koppen spichtiger op sommige bedrijven en de trossen zwakker. Het snoeien vraag nu extra aandacht om later in de teelt geen problemen te krijgen met gescheurde vruchten. De plantbelasting is nog wel groot. De te oogsten trossen zijn nog erg grof, maar algemeen wordt er nu tijdelijk iets fijner geoogst. Deze beperken samen met de hoge etmaal temperatuur de massale doorgroei. Dit zal nog 2 weken aanhouden. Daarna neemt de plantbelasting snel af . De kans van gescheurde vruchten neemt dan toe. Op kracht maar toch generatief telen is dan ook aan te raden. Instellingen van stoken zijn in de periode vaak minder van belang dan de lucht en buisinstellingen. Deze bepalen vaak welke temperatuur er werkelijk wordt gerealiseerd.  De snelheid van luchten is dan ook afhankelijk van instellingen op windsnelheid, de buitentemperatuur en de P-band of Factor en hoe ver er van de stooklijn af wordt gelucht. Belangrijk is om in deze tijd van het jaar toch met voldoende buis de ochtend te beginnen. Zonder gas ook geen gewas. Bij etmalen boven de 20?C moet de nacht lager ingesteld worden om het etmaal te drukken.
In de ochtend wat luchtiger telen betekent veelal een geeneratieve actie. Trosstelen en bladstrekking bijven hierdoor korter. In combinatie met blad in de kop wegnemen blijft het oppassen wanneer de ochtenden koeler zijn dan 14 graden, dan kan dit met te koud luchten op de kop botrytis opleveren.
Het  eventueel ruimer zetten van de planten of blad wegnemen is na 5-10 augustus van toepassing. Ook zijn een aantal telers reeds begonnen met het schrappen van trosstelen (tijdstip is natuurlijjk wel rasafhankelijk).

Aandachtspunten:
• Zorg dat de verdeling van de planten optimaal is.
• Kop zwakke planten nu en maak geen nieuwe koppen meer bij.
• Leg stengels goed in de beugels.
• Hang de draden goed op 90/70 cm.
• Bij een nauwe plantafstand en een vegetatieve stand van het gewas is het aan te raden om een blaadje in de kop weg te halen of om per 1 augustus de plantafstand te verwijden. Het aantal stengels per m2 waarnaar we terug moeten is afhankelijk van hoelang we met de teelt willen doorgaan en het kastype. Als we voor 1 september koppen is het aantal stengels verminderen begin augustus niet zinvol. Tuinders die na 20 september willen koppen kunnen naar 38-45 cm terug gaan in stengelafstand. (afhankelijk van ras en kastype)
Natuurlijk is dit ook afhankelijk van de kopdatum.

Watergift.
 
De verandering van de buiten omstandigheden maken het noodzakelijk de watergift goed uit te voeren. De daglengte neemt weer af en de nachten worden vochtiger. Door dat de plantactiviteit afneemt wordt minder vocht aan de matten onttrokken. Het vocht gehalte van de matten kan te hoog blijven. Breng de start en stop tijd van druppelen dichter bij elkaar. Inde ochtend van 10.30 uur tot 15.00 uur en geef na 16.00 uur op straling som of instraling aanvul giet beurten. Op de dag max. 4 cc per J per m2 druppelen om verzuipen te voorkomen.
Controleer de komende periode de onderkant van de matten op bruine wortels. Natte plekken in de mat door een slechte drain afvoer kan wortel afsterving veroorzaken. Voor een luchtige mat en het goed afvoeren van het drain water, de matten extra daineren of het bestaande drain gat groter maken.

 
Plagen.
 Botrytis:
• Blad in de rij wat blijft liggen droogt momenteel zeer moeizaam op.
• Stengels preventief spuiten waarbij geen tomaten geraakt worden is zeer aanbevelenswaardig
• Blad snijden of bladplukken waarbij alleen in de ochtenduren dit gedaan wordt. Eventueel in combinatie met een kortere tijd gebruik makend van een groeibuis op 60?C.
• Blad direkt uit de kas verwijderen
• Blijf verdorde planten en stengels goed verwijderen. Verwijder hierbij ook de druppelaar van de mat, wanneer deze niet meer bij een plant staat. Steeds meer telers kiezen ervoor om botrytis-plekken te behandelen en planten te verwijderen in 1 aparte werkgang. Een tip hierbij is om het personeel bij het apart doorgaan voor botrytis ook  tegelijk de gronddieven te laten verwijderen. Het tempo wordt hierbij iets lager en men raakt niet blind gestaard op botrytis
• Schaartjes en messen worden op den duur snel bot, ook het slijpen wil dan niet veel meer helpen. Een bot schaartje/mesje werkt moeilijk een geeft minder vlakke wonden wat een invalspoort is voor botrytis. Vervang de messen/schaartjes dan ook regelmatig of slijp ze regelmatig.

Op steeds meer bedrijven komt rups voor. Voorkom dat de rupsen de vruchten gaan aantasten.
De macrolophus is zich sterk aan het ontwikkelen de laatste weken. Op een aantal plaatsen is de eerste prikschade aan de bloemen door macrolophus alweer gevonden. Wees dus waakzaam voor bloemrui!!!! 
Doordat de ramen de laatste weken veel open zij geweest ,is de concentratie zwavel  met de zwavel verdampers laag geweest  hierdoor zien we een toename van meeldauw.