Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

tomaat week 34

Terug naar het overzicht

-De meeste gewassen vertonen momenteel redelijk groei. Er is tot deze week op de meeste bedrijven flink geoogst, maar we gaan nu een afname in de produkties per week zien. De kans op een wat tragere en onregelmatige afrijping wordt de komende week wat groter. Bij de fijnere typen zien we deze tendens al, bij de grove tomaten volgt dit meestal een week later.

-De tweede helft van Augustus kenmerkt zich meestal door relatief vrij hoge nachttemperaturen in kombinatie met een steeds minder wordende hoeveelheid licht. De plantbelasting is nog vrij hoog. Het vocht - vooral in de nachtelijke uren - komt duidelijk op een hoger niveau. Al deze omstandigheden samen kunnen de plant vrij snel verzwakken. De basis voor een matig najaarsgewas en veel botrytisaantasting ligt in deze weken.  We moeten nu dan ook alles doen om het gewas sterk te houden of te maken.

-Let op dat de etmaal gerelateerd is aan het licht. Is de etmaal te hoog door b.v. warme nachten dan kan middels trossnoei de plant toch op kracht gehouden worden. Ook kunnen koppen worden verwijderd (had eigenlijk al gebeurd moeten zijn.) Bij zwakke en/of gele planten is het zaak om een tros te verwijderen of om deze korter te snoeien. Vooral als we laat willen toppen is investeren in een krachtige plant belangrijk.  

-Zijn de nachten van nature koud genoeg dan kunnen we de etmaal voldoende naar beneden sturen. Let wel op dat we in de periode tussen 5.00 uur en 8.00 uur het gewas voldoende opwarmen b.v. middels een min. buis van minimaal 40 graden. Een onvoldoende opgestookt gewas kan natslaan of teveel worteldruk ontwikkelen, waardoor we botrytis en/of gescheurde vruchten kunnen krijgen.

-Voor de meeste soorten moeten we rond 1 september weer starten met het behandelen van de trosstelen. Gevoelige rassen (b.v. capricia) moeten vaak al een weekje eerder starten met het beugelen of schrapen.

-De watergift kan in deze periode vrij sterk per dag verschillen. Wel is het zo dat na 15.00 uur de opname van de planten snel verminderd. In de periode na 15.00 uur mag het drainpercentage niet meer hoger als 15 a 20% worden gerealiseerd. Een te nat substraat in de nachtperiode kan tot snel verzwakte wortels leiden. Bij twijfel de laatste beurt niet geven, later in de avond een extra beurt bij geven is altijd nog mogelijk.

-De kans op gescheurde tomaten gaat de komende periode weer toenemen. Elk jaar weer zien we in deze perode problemen hiermee.  Wat kunnen we doen;

-Oogst minimaal 1,5 keer per week bij de trostomaat en instrueer de oogsters goed. Bij stoplichttrosjes is het beter een groene vrucht te verwijderen. Als we de tros laten hangen scheurt vaak de eerste vrucht. Als 2 tomaten kleuren bij de tros boven de oogsttros dan is het verstandig om de oogsttros weg te knippen , al gaat dat ten koste van een groene vrucht.

-Qua watergift is regelmaat tegen scheuren nog steeds de beste remedie. Vroeger stoppen en extreem ver interen heeft vaak weinig positief effect. Zorg wel dat de mat-EC en de druppel-EC  niet tever uit elkaar liggen. (een te hoge mat EC verlagen door grotere beurten in de ochtend en rond de middag)  De dag voor de oogst is de vrucht wat gevoeliger, dan mag de drain wat lager zijn.

-Opstoken is ook van invoed op het scheuren. Stook op tijd op met een rustig tempo, b.v van 4 uur tot 8.00 uur. Stel een niet te hoge minimum buis in, als door de buis de luchtramen worden opengestuurd met als gevolg teveel kou op de koppen van de plant; dan werkt deze buis averechts. (door de te hoge buis worden de koppen immer koud gelucht.)