Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

tomaat week 36-37 2012

Terug naar het overzicht

-In augustus en ook de eerste week van september hebben we vrij veel licht gehad, waardoor er in deze periode op alle gewassen veel zetting is geweest. Dit zien we nu boven in het gewas, de hoeveelheid licht neemt nu af en door de hoge plantbelasting worden de koppen wat dunner en zien we in diverse teelten een wat gelige kop verschijnen. Veel teelten zijn al getopt of worden de komende week getopt, zodat de plant na het toppen zijn kracht weer kan gaan opbouwen. Kies ervoor om na het koppen eerst kracht op te bouwen ( 7 a 10 dagen) en pas daarna weer wat tempo te gaan maken.  De etmalen zijn momenteel nog redelijk hoog, de laatste dagen draaien veel bedrijven nog rond de 20 a 20,5 graden. Als de nachten nu kouder worden is het zaak om deze weer wat warmer te gaan instellen en zeker om weer op tijd op te gaan stoken. Zorg dat er rond 7.00 uur altijd minimaal 17 a 17,5 graden worden gehaald en stook niet sneller op als een graad per uur. Let er wel op dat bij donkere dagen (<1000 joules ) de etmaal moet zakken naar 18 a 18,5 graad voor een grovere tomaat en voor de fijnere tomaten soms nog lager.
-Veel bedrijven hebben al een of enkele trossen gebogen of gebeugeld, maar sommige nog niet. Als je laat topt, b.v. 20-25 september is het  zinvol om de laatste een a twee trossen  te behandelen. Bij laat koppen, bv over twee weken kan de komende week bij het draaien bij de gelige planten eventueel de kop al eerder uit het gewas worden genomen. Als deze planten een week eerder worden gekopt hebben ze meer en eerder herstel als de normale planten.
-Enkele maanden geleden zagen we op diverse bedrijven wat botrytis ontstaan. Door het mooie weer van de laatste 6 weken is d ontwikkeling hiervan stilgevallen en zien we momenteel vrij weinig problemen. Toch is het opletten, bij minder licht in combinatie met een hoge plantbelasting kan het gewas snel verzwakken en kan de bortytis nog flink toeslaan. Spuit nu een keer preventief en controleer onder in het gewas op plekken, en haal dode planten nog weg.
-De wateropname van de planten loopt nu ook sterk terug. Start met druppelen als we 100-120 joules hebben gehad, meestal is dit na 9.00 uur. Zorg dat er uiterlijk rond 11.00 uur drain is, en ga na 15.00 uur de hoeveelheid drain per beurt weer afbouwen. Het stopmoment ligt tussen 15.00 uur en 17.30 uur afhankelijk van het weer en het type en de hoeveelheid substraat. Zorg ervoor dat de mat minimaal 10 % inteert, zodat we gezonde wortels houden.  Pas op voor te lang doordruppelen, bij twijfel de laatste beurt niet geven. De volgende ochtend kan altijd nog iets eerder gestart worden als de mat onvoldoende is ingeteerd.
-Na het toppen moeten we de eerste twee weken normaal blijven doordieven. Elk jaar weer zien we een aantal bedrijven waar de dieven zeer sterk groeien en te  groot worden. Deze weghalen kost dan relatief veel  arbeid.
-Het nieuwe teeltseizoen staat weer voor de deur, en een aantal zaken gaan veranderen. De energiekosten gaan  flink stijgen, de GMO-subsidie  voor het enten veranderd, en de zaadkosten stijgen ook door. Vooral de energiesituatie mag van invloed zijn op Uw teeltplan.  Denk hierbij aan het wel of niet gebruiken van AC folie als aanvulling op het beweegbare scherm, en het type plant dat daarbij hoort.  Diverse telers willen ook wat ruimer gaan telen (minder planten per m2)  Dit is een tendens die we vaker zien na een wat donkerder voorjaar.  Vooral wat grotere wijzigingen in de zaaidatum of het planttype moeten nu al snel met de plantenkweker worden afgestemd.