Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

tomaat week 38 2010

Terug naar het overzicht

-Op wat kleinere soorten na zijn de meeste tomatengewassen gekopt. Dit is gemiddeld wat vroeger als verleden jaar. De gewassen zijn over het algemeen geeindigd met enkele redelijk sterke trossen en een goede groeikracht. De gewassen waar eind juli en begin augustus wat harder is gesnoeid in de tros hebben duidelijk wat betere trossen en dikkere tomaten in het gewas hangen. Het produktiepatroon is momenteel vrij grillig.Dit is het gevolg van de matige en ongelijkmatige zettingspatroon in augustus.

-Op een aantal bedrijven zien we nu weer wat botrytisplekken tevoorschijn komen. Ook pepino steekt de kop weer wat meer op, terwijl we ook wat meer afwijkende planten en planten met entziekte (met"tennisballen") zien. Dit alles zijn signalen dat de kracht en de groei in de plant wat teveel vertraagd. Stel daarom de nachttemperatuur niet te laag in. Voor de meeste soorten geld dat de minimum nachttemperatuur nu niet onder de 15 graden moet komen. Maak de voornacht ook niet te lang en begin rond middernacht weer met opstoken, zeker als de buitentemperaturen onder de 10 graden zakken.
Laat ook de minimum buis rond middagnacht inkomen. Een hoge buistemperatuur is niet nodig, maar wel op tijd erin om het gewas geleidelijk op te warmen, zodat de gewasdelen onderin de plant niet kunnen natslaan. 35 graden vanaf middernacht en 40 graden vanaf 4.00 uur is eigenlijk al genoeg. Stook ook rustig op en zorg bij zon op (7.30 uur) op minimaal 17,5 graad te zijn.

-Het druppelen vergt nu de nodige aandacht. rond 9.00-9.30 uur starten is nog vrij algemeen, maar de stoptijden kunnen behoorlijk wisselend zijn. De laatste beurt kan om 13.00 uur nodig zijn op een regenachtige dag en om 16.30 uur bij veel zon en wind
Na 14.30 uur moeten we in ieder geval minimaal 300 W licht hebben om nog een beurt te moeten geven.  Bij te weinig interen van de mat mag gerust de eerste beurt een uur worden uitgesteld. Zorg wel dat er elke dag minimaal 20 % drain wordt gerealiseerd anders hebben we snel te hoog oplopende EC-waarden.

-Na het toppen denken veel tuinders dat het gedaan is met de arbeid. Niets is minder waar. Blijf doorgaan met het werk in de kop en blijf gewoon draaien. Als dit wordt uitgesteld zien we vaak dat het draaien veel lastiger wordt omdat de bladlengte toeneemt.Bovendien neemt de groei van de dieven na het toppen flink toe, zodat we al snel met te grote dieven zitten.

-Momenteel krijgen we weer veel vragen over de rassenkeus en de teeltsystemen. Om de kwaliteit van de eerste tros(sen) te verbeteren wordt op steeds meer bedrijven weer gedacht aan een op een enten in plaats van getopte planten. Dit is voor bepaalde rassen ook zeker aan te bevelen. Het is echter niet alleen een zaak van teeltsysteem. De plantenkweker kan zeker wat meesturen naar een betere troskwaliteit. Bij een getopte plant is het zaak om de planten na het toppen niet te koud te zetten of om de plant in deze fase te sterk te belichten. Hierdoor krijgen we vaak wat meer ongelijkmatige trossen. De plantenkweker is vaak gebaat bij een blauwe sterke dief na het toppen omdat dit de gelijkheid bevorderd. Een te sterke dief geeft echter een mindere troskwaliteit.

-Maak verder ook goede afspraken met de plantenkweker Hoeveel planten per m2 (netto of bruto m2) , in welke fase worden de planten uitgezet, bij kleinere planten of er nog een stok van 30 cm bij moet, plantleeftijd etc.   Vaak wordt er ook een bloeimoment (bloei binnen een week na planten ??) afgesproken, al blijkt in de praktijk dat deze afspraken vaak moeilijk realiseerbaar zijn.

-Ook over de substraatkeuze is er momenteel veel beweging in de praktijk Er is een tendens gaande naar alternatieve substraten, waarbij coccos momenteel flink in de belangstelling staat, terwijl ook perlite nog wat lijkt uit te breiden. Pas wel op met te gemakkelijk over stappen op een ander substraat als U gewend bent. De prijs is en blijft een belangrijk argument, en op elk substraat is te telen. Bedenk echter wel dat een ander substraat de nodige aandacht en extra tijd vraagt.  Informeer goed bij collega's die al ervaring hebben met een nieuw type substraat als U dat nog niet kent. Manier van watergeven, hoe doorwortelen en beheersen, beurtgrootte, aantal liters substraat per m2 etc. zijn daarbij belangrijke onderwerpen.

-Ik wil deze tips besluiten met de hoop op een goede prijsvorming voor de komende periode, voor alle typen tomaat, zodat we aan het einde van dit seizoen kunnen spreken van een redelijk tot goed tomatenjaar. Met een goed resultaat kunnen we in onze sector weer wat gaan denken aan investeren, waarbij diepte-investeringen in de bedrijven m.i. beter zijn als vergroting van het totale areaal.