Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Tomaat, week 39 2014

Terug naar het overzicht

Tomaat, week 40 2014

De mooie nazomer heeft voor alle gewassen nog een positieve effect gegeven. . Veel bedrijven hebben inmiddels al gekopt of gaan dit de komende week nog uitvoeren, het zonnige weer maakt dat de gewassen de laatste week weer groeikrachtiger zijn geworden. De gewassen met nog zetting zagen door de warme vochtige dagen en nachten het gewas "leeglopen". De plantbelasting was nog te groot en door het hoge vocht was koeling van het gewas moeilijk.
Door de hoge buiten RV in zowel de morgen uren  als op het einde van de dag was het vooral  streven naar ventilatievoud. De korte periode van de dag tussen 11.00 en 15.000 uur gaf de mogelijkheid om klimaat te maken en de plant aan te zetten zodat de bloeiende tros goed werd bevlogen. Verhogen van de kastemperatuur kan als wind snelheid en windrichting dit toelaten.


Inmiddels is de natuur aan het veranderen en worden de nachten kouder. Nu worden de ingestelde temperaturen ook werkelijk gerealiseerd en dat kan voor een gewas wat nog te zwak is en te weinig assimiltaten heeft positief zijn. Gewassen die al langer gekopt zijn hebben nu dik, stevig blad en zijn in staat zich meer te koelen en dus zal de nacht temperatuur verhoogd oeten worden.
Streef naar een nancht van 14 - 15 C van 18.00 uur tot 2.00 - 3.0 uur . Daarna een nanancht van 16 - 17 C van 4.00 uur tot 10.00 uur. De middag temperatuur als basis niet te hoog ,rond de 18 - 19 c. Voorkom dat de kas op donker dagen te veel dicht loopt. Reageer wel tijdig op windsnelheid met een naloop op de windzijde. Eventueel en lichtverhoging op de  ventilatie . Afhankelijk van de hoogte van de RV en hoogte buitentemp. kan de ventilatie lijn worden verhoogd tot een maximum van 24 - 26 C.


Letop voorkom dat de planttemperatuur te ver weg loopt van de kastemperatuur. Geef de plant de tijd om de vruchten maximaal op grofheid te krijgen. De laatste weken is de RV in de nacht zowel buiten als in de kas erg hoog. Het is belangrijk dat het gewas niet klam of nat slaat. veel bedrijven hebben al een behoorlijke phytophtora druk en dus moet er actief geteeld worden. Laat de buis in de nacht daarom niet telang weg. Streef naar 35 - 38 c buis als het vocht in de kas oploopt van 80 naar 90 %. Laat de Ramenstanden  luw en wind niet 100 % worden bij mist en dauw. De kans bestaat dat het gewas nat wordt.
Wordt het echt koud en de buizen trekken aan naar gevraagde buis dan zal het scherm in gezet moeten worden. Zodra als de laatste tros van de plant volledig gezet is en de "knikkers" hangen er aan kan het scherm worden gesloten op 4 - 5 C verschil tussen de buiten temperatuur en de ingestelde verwarmings temperatuur. In combinatie met de buis op vocht in de kas en een ventilatie kort op de stooklijn zal / kan  boven het scherm worden gelucht. Hierdoor voorkom je dat je teelt in een gesloten kas.
Ondanks het mooie weer zien we dat de verdamping van het gewas afneemt. Op de vochtgehalte grafieken is te zien dat de opname na 15.00 uur al heel sterk afneemt. Daarnaast zien we dat de plant moeilijk opgang komt. Pas de start en stoptijden daarom aan.

 Beter iets te vroeg gestopt in de middag dan te lang door gegaan met druppelen. Met 2 - 3 grote beurten s`morgens is het vochtgehalte in de mat weer vlot op niveau te krijgen. 


Herfstteelt tomaten.
Nog verschillende komkommertelers nemen als derde teelt een tomaatteelt.. Afhankelijk van de plantdatum gaan de meeste voor 4 of 5 trossen per plant. Hoofdras is de grove tomaat Spidella. Een enkeling heeft voor Tourance ( middensegment) gekozen.

 Er is gestart met getopte planten op de lobben , wat de meest generatieve planten geeft. De eerste tros zit bijna altijd op het 6e of 7e blad. Bij de enkele planten zit de tros op het 8 e blad en heeft de plant veel meer plantmassa op het moment van planten. De hoogte van de etmaal temperatuur en de hoogte van de dagpiek wordt bepaalt afhankelijk van de generativiteit van de plant. Zodra de derde tros bloei overheerst de gewasmassa de kas en loopt de luchtvochtigheid op als de kas gesloten wordt. dit is het moment om overdag luchtiger te gaan telen.  

Planten die te vol worden vanaf de tweede tros een blad bij de trosdief wegnemen.