Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

tomaat week 4 2010

Terug naar het overzicht

De verschillen in licht, waren afgelopen week per regio zeer groot. Van 1200 joules Noord-Nederland tot 1800 joules in België/Zeeland Algemeen kunnen we toch zeggen dat we te weinig licht(9% vanaf week 1 t.o.v. vorige jaar)hebben gekregen in deze relatief koude maand januari. Met name bij de grotere gewassen met 3e tot 4 e tros bloei zagen we dit terug in de kopsterkte. Na drie dagen van donker weer deze week kregen we eindelijk een lichte dag op 26 januari. Maar de dag daarop was toch alweer te zien dat 1 goede dag nog geen overschot in de koppen laat zien. De jongere gewassen van 1-2 trossen bloei zijn tot nu toe duidelijk in het voordeel. De verschillen in de etmaal variëren van 16,5 graad tot 19 graden. (4e tros bloei getopt geënt tot 1e tros bloei 1 op 1 geënt.) Duidelijk is dus wel dat een advies op maat hierbij van belang is en er dus geen standaard etmaaltemperatuur op te plakken is. Komt nog hierbij het feit dat de stengelafstand en rassen hierbij ook nog een grote rol bij spelen. Vorige week zagen we al even dat met zachter weer het vocht een grotere rol gaat spelen. Met name bij gewassen met foliescherm wordt het nu opletten geblazen voor een broeirandje en zwak bladaanleg. Dit blad kan weer gevoelig worden voor botrytis. Met combinatie van folie/scherm,  wacht dan ook niet te lang met het maken van gaten in het scherm en open slaan van het scherm op de warmere plekken. Natuurlijk is de besparing hierbij gelijk minder maar de teelt blijft toch ook belangrijk in deze fase. Door het openslaan van de folie wordt de ruimte boven de folie sneller opgewarmd en kan er zo al meer vocht afgevoerd worden tegen het koudere glas. Bij zachtere temperaturen kan er natuurlijk ook gekozen worden om er gemakkelijker op te gaan luchten. Belangrijk blijft hierbij natuurlijk wel of er boven de folie of zonder folie gelucht wordt. Stem hier de p-band op af. Algemeen geldt liever snel maar traag luchten. Ook kan in februari de kracht van de zon snel toenemen waardoor temperaturen in de kas onnodig oplopen.
Het in de avond gieten van de planten i.p.v. overdag heeft een positief effect gehad op de generativiteit van de planten. Met meerdere trossen als vruchtbehang en toenemende plantbelasting wordt het tijd om deze strategie aan te passen (zeker wanneer de matten de maximale intering hebben bereikt) en met lichte dagen toch aan drain te werken. Pas er ook op dat de kali in deze tijd niet te ver wegzakt. Probeer in combinatie met Cl en So4 een te hoge No3 gift en analyse-cijfer te voorkomen, waardoor er meer gevoeligheid kan ontstaan voor botrytis.


Qua plagen zien we met name de mineervlieg en de witte vlieg soms sterk op komen zetten.  Signaleer tijdig en breng deze goed in kaart. Er komt nog weinig botrytis voor, maar toch vraagt deze aandacht. Met name netjes werken is hierbij een belangrijk onderdeel.