Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

tomaat week 40 2011

Terug naar het overzicht

We hebben een mooie septembermaand achter de rug, waardoor de gewassen over het algemeen redelijk sterk zijn gebleven. Diegenen die op kracht hebben gewerkt kunnen nu nog tegen een stootje. Bijna alle gewassen zijn getopt, enkele bedrijven met kleine tomaten en herfsttelers moeten nog de kop uit het gewas halen. Gelukkig komen de prijzen momenteel ook een beetje uit het diepe dal waarin ze lange tijd zijn verbleven.

We zitten momenteel in een vrij grote weersovergang. Over enkele dagen wordt herfstachtig weer voorspeld met lage dagtemperaturen en vochtige omstandigheden. Dit betekent dat we de teeltlijn nu moeten omgooien. Ga niet te laag in de voornacht, voor de meeste soorten is dit niet onder de 15 graden. Stook in de ochtend goed op om het gewas actief te maken en om botrytis en gescheurde vruchten te voorkomen. Rond 7.30 uur moeten we op minimaal 17,5 graad zitten. Overdag kunnen we naar 19 a 20 graden gaan, bij donkere dagen om 16.00 uur weer gaan afbouwen. Teel overdag niet met de ramen dicht, zorg dat de ramen altijd enkele cm open blijven. Probeer de minimum buis zo in te stellen dat de ramen niet op temperatuur dicht lopen. Dit betekent als snel een buis van tussen de 40 en de 45 graden.

De watergift moet ook worden aangepast. Start tussen 9.30 en 10.00 uur en stop ergens tussen 13.00 uur en 15.00 uur afhankelijk van het weertype. Om 12.00 uur moet er drain zijn. Als de EC oploopt verleng dan de druppelbeurt, ga in ieder geval niet langer door met druppelen. Een te natte mat in de nacht geeft een mindere kwaliteit van het wortelgestel. Een avondbeurt is in principe niet meer gewenst, alleen bij een niet verwachtte te hoge intering van het substraat kan s'avonds nog gedruppeld worden.

Qua plagen en ziekten is het vooral opletten voor een sterke toename van de witte vlieg en van botrytis. Na augustus zien we op veel bedrijven een toename van de witte vlieg. Op sommige bedrijven neemt de witte vlieg toe ondanks de redelijk massaal aanwezige macrolophus. Vooral nu we vochtiger weer krijgen kan de macrolophuspopulatie snel afnemen, waardoor de witte vlieg zich te snel doorontwikkeld. Bij redelijk veel aanwezige witte vlieg is het dan ook zaak om een keer met oberon of admiral te werken om in ieder geval de toekomstige toename van de populatie binnen de perken te houden. Bestrijden van botrytis doen we eigenlijk vooral met het klimaat en met een goede manier van werken. Haal de kopdieven niet te groot weg en als we blad uit de plant verwijderen snij het dan weg. Probeer het gebruik van het scherm zoveel mogelijk te vermijden, hierdoor verzwakt de plant snel en een zwakke plant is altijd gevoeliger voor botrytis.