Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Tomaat, week 40 2013

Terug naar het overzicht

Tomaat, week 40 2013

Het waren geen gemakkelijke weken die we achter de rug hebben. De kwaliteit stond zwaar onder druk en daarbij viel de productie flink tegen. We oogsten van  trossen die in de meest warme periode zijn aangelegd, week 30 en 31 . Ondanks dat sommige telers toen al de trossen extra hadden terug gesnoeid hadden ze toch nog gescheurde vruchten of veel groene punt vruchten . Het was moeilijk knippen met veel afval.  
Hierdoor werden producties tot onder de kilo gerealiseerd.
De meeste bedrijven hebben inmiddels de planten getopt en gaan voor een nog maximale  eind productie. De laatste 5 tot 8 trossen zien er goed uit om grofheid en kilo te halen.
Reken je echter niet "rijk" ( vrucht aantal/m2 x vruchtgewicht = )want   de laatste 2 vruchten  van de tros blijven gevoelig voor doorkleuren . Productie nu wordt bepaalt door de minste uitval van planten en het maximaal vruchtgewicht.  
Door een beperkte vrucht aanleg in de maand augustus hebben we nu na koppen al vrij snel een groeikrachtige plant , stevig in zijn bladontwikkeling en snel paars op de scheuten.
Zet de huidige gewassen daarom niet te koud. Een voornacht is bij het huidige weer niet noodzakelijk. Het koelend vermogen van de planten is groot gebruik het scherm als de buiten temperatuur 4 - 5 C onder de ingestelde kastemperatuur komt of als de ramen door gevraagde buis dicht gaan. Streef voor het midden/ grof segment naar nachten van 17 c en bij het fijne segment naar 14 - 15 c . Afhankelijk van gewasomvang kan op lichtsom de nacht nog worden verhoogd. Streef niet naar te grote dag / nacht verschillen ivm de vrucht kwaliteit. Een RV overdag van onder de 70 % opvangen met een ventilatie verhoging maar een maximum van 23 - 24 C daglicht is ruim voldoende.

 Op dit moment hebben we vrij schrale omstandigheden en kan ook naar einde van de dag de ventilatielijn met  een vochtregeling naar de nacht worden afgebouwd. Voorkom echter dat het te dompig wordt einde dag van 16.00 uur tot 19.00 uur.
Bij bedrijven waar de plantbelasting terug loopt naar 4 tot 5 trossen doen er goed aan de nachttemperatuur verder te verhogen om de kwaliteit van de vrucht te behouden.

Als het stamblad volledig is uitgegroeid kan de hoeveelheid stamblad aan de plant worden terug gebracht tot een minimum van 5 - 6 bladeren.
Laat je niet verrassen in de watergift en volg  de opname van de plant. De laatste weken is sterk ingezet op het zo beperkt mogelijk water geven ivm met de scheur gevoeligheid van de vruchten  en  het op kleur houden  van het gewas. Bij de huidige omstandigheden is het juist belangrijk tijdig drain te realiseren om geen mat verschillen te krijgen en de EC in de mat niet te laten op lopen tot boven de 5 EC in de mat. Start met grote beurten om in een korte tijd aan drain te zijn en vervolg met aanvul beurten op licht om het vocht gehalte van de mat vast te houden.
Voor de tijd van het jaar neemt de verdamping van de plant na 14.00 uur sterk af ook al vinden wij het nog zonnig.  Een  lage RV in de kas of een koude nacht  kan nog voor een aanvulbeurt zorgen.
Gelukkig is de ziekte druk op de bedrijven laag. Soms zien we nu een bortytis plek op de stengel of wordt er een stengel  " geel".
Blijf de controle houden op wittevlieg, spint en rups. De populatie macrolophus zal verder afnemen.