Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Tomaat, week 6 2014

Terug naar het overzicht

Tomaat, week 6 2014

Van een echte koude periode kunnen we niet spreken. na enkele schrale en gelukkig ook zonnige dagen zien we dat de gewassen daar de afgelopen week sterk op kunnen reageren.
Veel gewassen werden zwaarder in bladomvang en stengel dikte. De paars verkleuring in de

koppen nam toe en vaak werd het gewas te gedrongen of kwam zelf gemakkelijk in de krul.
Er moest dus wel geschakeld worden om het gewas in goede banen te houden.
Om de koppen voldoende spichtig in het groeipunt  te krijgen is het belangrijk dat de kop voldoende strekking houdt  en generatief blijft. Om dit te realiseren is het nodig dat de kas temperatuur van uit de morgen naar 21 - 23 c wordt gebracht en dat bij instraling van meer dan 150 - 300 watt de kas temperatuur kan oplopen naar 24 tot 28 c . Dit kan gerealiseerd worden door lichtverhoging( Watt) en lichtsom verhoging (Joule)   maar om op het licht beter te reageren kan dit ook door een vaste minimum buis in te zetten in deze periode van 45 - 50 C. Voor een goede generativiteit in de kop  is het nu belangrijk in een tijd van 11.30  tot 13.30 uur de plant te raken op planttemperatuur.


Vanaf afgelopen week zien we ook dat het vocht in de kassen flink begint toe te nemen. Verhogen van de kas temperatuur is goed maar niet als het gewas in zijn eigen  vocht , , door een te gesloten kas  voller en zwaarder wordt. Zorg er voor dat daarwaar het vocht boven de 80  % komt en er geen gevraagde buis aanwezig om een ingestelde stook temperatuur te realiseren  ( meer dan de ingestelde minimum buis)  er altijd een lek % in de raamstand komt .Bij hoog vocht onder een scherm of folie altijd een buis op vocht van 30 - 35 C bij 80 naar 90 %. In een periode van de nacht en de morgen.  De opwaardse stroming is voldoende om boven het scherm of doek een lek % in de raamstand  te realiseren. Bij het ene bedrijf zal dit gebeuren middels een trage P-band , andere werken met een minimum raamvocht  temperatuurs afhankelijk.  Dit zal in de meeste gevallen altijd  van toepassing zijn na einde dag  en tot 12.00 - 13.00 uur.

Na deze tijd , bij afnemend licht is het juist belangrijk de kas temperatuur die op de middag uren  wordt gerealiseerd vast te houden. In deze periode van 13.30 tot 17.00 uur zie  je vaak dat de planttemperatuur onder de kas temperatuur blijft.  Na 14.30 - 15.00 uur kan de kas tempetaruur zover onder de te realiseren stook temperatuur blijven dat daarbij het scherm gesloten wordt om de plant op kleur te krijgen. Blijft de plant te blond in de kop dan de middag temperatuur langer doortrekken tot een uur na zononder.
De temperatuur in de morgen van 5.00 tot 8.30 - 9.00 uur is afhankelijk van de zwaarte van de stengel en de compactheid van de kop.  Hoe zwaarder de stengel hoe eerder de nanacht verhoging wordt ingezet om voldoende strekking  in de kop te krijgen.Afhankelijk van ras en plantmodel naar 16 C tot 18 c. De temperatuur van de voornacht bepaalt welke grofheid men wil aanhouden en welke etmaaltemperatuur men wil na streven.


De bedrijven met een vast folie hebben deze vaak al wel op plaatsen zoals boven het pad open. Deze week is het nodig geweest om de folie op meerdere plaatsen te openen. Het klimaat werd op plekken te dompig en benauwd. Wordt dit goed en tijdig gedaan dan is de

folie nog enkele weken  te handhaven in de kas. Na  bloei 4e tros vinden sommige telers dat het moeilijk sturen wordt met een folie en verwijderen deze uit de kas.
De tijd van het interen van de mat heeft nu de 4e tros bloeit of zetting krijgt ook zijn grenzen bereikt. Er worden nu meer aanvullende druppelbeurten geven van 9.30 uur tot 13.00 - 13.30 uur afhankelijk van het soort substraat men heeft. Om gelijkheid van van matten te krijgen en voor  een betere voedingsverhouding in de mat, vaak is de kali erg laag geworden ,  kan op een zonnige dag naar drain worden gewerkt. Druppel nog met voldoende hoge EC-s van 3.3- 3.8 om kleur en generativiteit op het gewas te houden.


De maand feberuari kan op licht niveau nog een moeilijke maand zijn toch zullen de meeste bedrijven de komende weken gebruiken om extra koppen bij te maken om begin maart deze extra stengels in bloei te hebben.
Op dit moment is de ziekte druk op de bedrijven laag . Enkele bedrijven hebben wel meeldauw , maar deze is nog goed aan te pakken.