Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Tomaat, week 7 2015

Terug naar het overzicht

Tomaat , week 7 2015


Het vele licht van de laatste week was zeer welkom en heeft de planten ook wel goed gedaan mits we het ook goed op het gewas hebben overgebracht. Dit laatste kwam er niet altijd goed uit. Gevolg gewassen werden zwaarder en vegetatiever als de warmte niet op de plant wordt overgebracht.
De plantbelasting begint nu iets voor te stellen en als de 4e soms zelfs pas bij de 5e tros bloei gaan vruchten van de eerste en tweede tros uitgroeien en trekken aan de vrucht dat deze een generatieve wending maakt.
Om de plant op kleur te krijgen is planttemperatuur nodig. Om dit te realisen moet de plant met voldoende temperatuur uit de nacht komen.  Start je de de dag te laag dan wordt het moeilijk s`morgen de kas temperatuur te laten stijgen. Hierdoor wordt  de piektemp van 12.00 uur niet gehaald. Gevolg een te koude plant. Blad blijft groot en weelderig en de tros komt niet tot bloei. Hommels beginnen zich te vervelen. Bloei en groei snelheid blijven  te laag. Omdat in deze periode veel zon altijd samen gaat met koude nachten wordt het hele proces nog een verstekt door uitstraling die het opwarmen van een plant negatief beinvloed.
Streef in de nanacht naar temperatuur van 17 - 18 c afhankelijk van de stengeldikte. Is de stengeldikte op de plaats waar de tros bloeit te dikt/weelderig of te paars dan de nanacht verhogen . Wordt de stengel op bloei hoogte te dun dan de nanacht verlagen.
Vanaf 8.30 - 9.00 uur de dag verhoging inzetten. Streef naar een temperatuur van 22- 23 C van 12.00 tot 14.00 uur en naar 24 C van 14.30 totdat de plant goed donker staat ( 18.00 - 19.00 uur. Op een zonnige dag mag de kas temperatuur middels licht en lichtsom verhoging oplopen naar 26 - 28 c. De voornachttemp zal afhangen van de geoogde grofheid die men de vrucht wil geven. Wordt door beperking van de maximum buis de nachttemperatuur niet altijd gerealiseerd streef dan naar een korte voornacht of verhoog de voornacht om toch voldoende etmaal temperatuur te realiseren.
Bedrijven met een vast folie zullen als de 5e tros in bloei is wel overwegen deze de komende week te openen , zeker als de buiten temperatuur mocht gaan stijgen.

 
Het gewas volume wat we inmiddels in de kas hebben kan veel vocht produceren en dit zal alleen met condensatie tegen het glas niet voldoende afgevoerd kunnen  worden.Tijd om de luchting er bij te betrekken. Voor sommige reden te werken met grote P-band en een ventilatie lijn kort op de stooklijn. Andere kiezen voor een lek % minimum raam op vocht in combinatie met een te hoog kastemperatuur tov de verwarmingstemperatuur.


Na lang heel beheerst met de watergift gewerkt te hebben zal ook dit gaan toenemen. Bij bloei 4e - 5e tros gaan de vruchten van de eerste tros om meer water vragen om te kunnen uitgroeien. Dit betekent dat meer aanvullende beurten zal worden gegeven . Op een zonnige dag van 500 joule is de opname van de plant rond de 0,8 - 1,0 ltr/m2 . Hierbij wordt er nog geen drain gerealiseerd . Druppel met voldoende EC van 3,5 - 3,8 en een PH van 5,2
De ziekte druk is nog laag . De meeste bedrijven gaan over tot de opbouw van biologische bestrijders .