Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

tomaat week 7/8

Terug naar het overzicht

-De gewassen hebben de laatste weken met een zeer wisselend weertype te maken gehad. Binnen een week maken we temperaturen mee van -5 tot +10 graden , en hebben we dagen gehad van rond de 100 joules licht, terwijl gisteren in sommige gebieden de lichtsom boven de 1000 joules is geweest. Door de afwisseling in lichthoeveelheid zien we de gewassen niet echt (te) zwaar worden.  Over het algemeen zijn de tomatenplanten generatief genoeg en zien we een redelijke zetting. Wel liggen we wat achter in ontwikkeling ten opzichte van andere jaren. Oorzaak hiervan is de wat geringere hoeveelheid licht in de eerste 5 a 6 weken van dit jaar.

Op veel bedrijven zitten we nu met de bloei op tros 5 a 6. Dit betekent dat de planten al redelijk in balans staan en dat we minder extreem op licht behoeven te reageren. Een verschil in D/N van 4 a 5 graden is voor veel soorten in deze fase nog wel nodig. Overdrijf echter niet meer met lichtverhogingen, temperaturen boven de 25 graden overdag zijn in deze gewassen niet meer gewenst. Als er een lichtverhoging wordt ingesteld doe dit dan niet bij te lage lichtniveau's.  Een traject van 150-450 W is goed, stellen we deze lager in dan wordt het al snel benauwd in de ochtenduren en zien we groeivlekken in het blad ontstaan.

Stook een tomatengewas in deze periode altijd goed op.  Bij zon op moet de gewastemperatuur tussen de 17 en 18 graden zijn. Wil je met een ochtenddip werken dan deze een half uur na zon op laten ingaan. In deze ochtenddip kan gerust 1 graad lager worden ingesteld. (als het gewas vooraf maar minimaal 1 uur op een hogere temperatuur is geweest ) Doel van de ochtenddip is o.a. een sterkere trossteel.

De watergift voor de huidige gewassen moet ongeveer 2-2,2 cc per joule bedragen. Geef dit water tussen 9.00 uur en 13.00 uur, bij zonnig weer 14.00 uur. Stop bij twijfel op tijd, bij een te lage gift kan middels een avondbeurt altijd nog worden gecorrigeerd. Op zeer donkere dagen moet er al snel een minimum van ongeveer 0,6-0,7 liter per m2 worden gegeven Probeer 10-12 % in te teren in de nacht. Drainpercentages overdag van 10 a 20 % op donkere dagen tot 20 a 25% op lichte dagen.

Qua ziekten is alles al aanwezig, maar over het algemeen op een laag niveau. We zien mineervlieg, witte vlieg, spint, luis , maar soms ook al wat botrytis en meeldauw. Rups hebben we de laatste 3 a 4 weken wat minder waargenomen, maar deze komt vaak in golven dus daar kunnen we de komende weken op wachten.

Wat betreft de meeldauw geldt wel dat we goed moeten opletten. Dit jaar zien we duidelijk dat er extra aandacht is voor de biologische bestrijding. Omdat de zwavelverdampers negatief zijn voor o.a. macrolophus zien we dat deze maar mondjesmaat worden aangezet. Toch is het goed om regelmatig wat te zwavelen bij meeldauwgevoelige rassen. Gebruik de verdampers dus wel maar beperkt het gebruik tot enkele uren per etmaal.