Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

Tomaat week 9-10 2014

Terug naar het overzicht

Tomaat week 9/10 2014

Algemeen
Door het mooie weer van afgelopen tijd  zijn de gewassen sterk geworden. Toch moeten we bij volle belasting (meer dan 6 trossen) niet te ver het gewas meer leegstoken. Probeer vanaf nu meer op kracht te telen. De allervroegste onbelichte tomaten beginnen nu te kleuren. De kwaliteit is over het algemeen goed, de grofheid soms nog wisselend. Duidelijk is wel dat diegene die met een ruime plantafstand zijn begonnen de tomaten duidelijk grover zijn. Wel zien we dat de planten gemakkelijk hier sterker zijn geworden. Getopt/geënt is sneller in balans gekomen. Ook hebben we dit jaar algemeen wel iets meer een miszetting gezien op plaatsen met peppino.. Bij de meeste bedrijven is het plastic folie nu verwijderd. De buitentemperaturen zijn zodanig dat het weinig besparing oplevert.  Wel zien we bij diegenen die met folie hebben gewerkt dat dit snelheid heeft opgeleverd.

Klimaat
De meeste gewassen hebben groei genoeg en zijn sterk. Wel zien we verhoudingsgewijs een sterkere kop dan tros. Werk vooral met zachter weer meer met een voornacht. Eventueel deze afluchten met zachtere temperaturen om deze goed te realiseren en ook hierdoor wordt met een lagere vocht de nacht ingegaan. Probeer vooral in de nacht het vochtdeficiet boven de 1,2 te houden en overdag vooral in de middag van 3,5 en meer te krijgen. Dit geeft minder kans op bladrandjes en botrytis. Door naar de ochtend toe te werken met een hogere temperatuur wordt er al sneller meer buisvraag gecreeërd en zal het scherm ook gemakkelijker dichtkunnen. Probeer in de nacht met zo min mogelijke kieren te werken in het scherm omdat dit gemakkelijker ongelijkheid geeft in het klimaat. Enkele kiezen hiervoor om toch een min. buis te houden onder gesloten scherm en kort erop te luchten. Scherm open laten kost veelal meer energie. Tegen de ochtend kan er wel iets gemakkelijker gewerkt worden met een kier om de ruimte boven het scherm iets gemakkelijker op te warmen. Kijk bij het openen van het scherm ook naar de temperatuur boven het scherm in combinatie met een instraling. Probeer wel tussen zonop en 2,5 uur na zonop het scherm te openen. Bij de meeste bedrijven is het plastic folie nu verwijderd. De buitentemperaturen zijn zodanig dat het weinig besparing oplevert.  Als er met een lichtverhoging wordt gewerkt is het beter deze meer bij een hogere lichtniveau te laten starten bijvoorbeeld vanaf 400 watt. Hierdoor wordt er voorkomen dat er te laat gelucht wordt. Begin ’s morgens op tijd met een minimum luchtje zodat je vocht af kunt voeren en de temperatuur niet te hoog oploopt.
Bij windstil weer lucht aan 2 kanten een klein kiertje, beter dan 1 kant veel luchten. Werk in de ochtend met minder naloop op de wind dan in de middag. Werk nog steeds met trage p-band bij lage ochtendtemperaturen.

Watergift
Als gevolg van het interen van de mat en de beperkte drain is de EC soms sterk gestegen. Voor een vlotte doorgroei van de plant  nu meer drain realiseren op zowel een zonnige als donkere dag. Het aantal en de grote van de gietbeurten is afhankelijk van het type mat en stand van de plant. ( Stelregel voor elke 100 Joule 300 cc per m2)
Het geven van nachtgietbeurten is alleen noodzakelijk als het medium waarop wordt geteeld weinig bufferhoudend vermogen heeft. Ook de buisvraag en de buiteninvloeden spelen hierbij een grote rol
Om de planten goed op kleur te houden is de watergift een van de belangrijkste stuur factoren. Op donkere vochtige dagen streven naar een start en stop tijd dicht bij elkaar. ( van 10.30 uur tot 14.00 uur. ) Om geen ongelijkheid van de matten te krijgen altijd streven naar overdrain van  minimaal 10 – 15 %.
De eerste verschillen in watergift komen nu tevoorschijn. Kontroleer in deze periode alle kranen op de afgifte en loop de filters na op verstoppingen. Houdt het monster goed in de gaten. Dee planten nemen met deze plantbelasting veel kalium op. Geef op tijd extra kalium mee. Laat ook regelmatig een monster van uw matten nemen ter controle op phytium e.d.
Kijk ook alle alarmgrenzen na zowel voor water als klimaat.


Diversen
De afgelopen week zijn er veel dieven aangehouden. Deze zijn sterk door het goede weer. Let op dat het niet te vol wordt bovenin. Haal op tijd wat blad tussen de dief en stengel weg.
Bij sommige gewassen wordt het beugelen wat moeilijker, de trossteeltjes worden korter.
Probeer wel door te gaan  met beugelen/schrappen tot begin april.
Met het bladplukken uitkijken met stompjes i.v.m. botrytis. Vooral bij vroege zaaiers is het onderste stuk van de plant zwakker door het weinige licht. Ga daar bij voorkeur blad snijden in plaats van blad breken.
.
Hou ook meeldauw nu goed in de gaten, deze kan nu snel ontwikkelen. Werk dan ook met zwavelverdampers bij de niet-tolerante rassen.