Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

tomaat week 9 2012

Terug naar het overzicht

tips tomaat

-Na enkele weken met vrij koude temperaturen krijgen we nu zacht voorjaarsweer. De folieschermen zijn overal verwijderd en de beweegbare schermen gaan ook minder gebruikt worden. Tevens zijn de belichters nu ook flink aan het afbouwen met het aantal uren kunstlicht.  De gewassen zijn wisselend uit de koude periode tevoorschijn gekomen. Over het algemeen zijn ze er niet erg veel sterker van geworden, ik denk dat we vrij veel licht hebben weggeschermd, en dat er veel licht verloren is gegaan door dichtgevroren kasdekken. In de zachtere periode van de afgelopen week hebben we wel groeiherstel gezien, vooral op de wat jongere gewassen.
-Wat we wel zien is dat er regelmatig een botrytisplant wordt gevonden, en hiernaast ook vaak een toename van de witte vlieg. De botrytis is vaak ontstaan door lek b.v. vanaf het scherm of het kasdek, en zit vaak onderin de plant, b.v. op de splitsing bij de getopte planten.  Verwijderen van de aangetaste planten is op voorhand genoeg. de witte vlieg lijkt een groter probleem te worden,verricht nu regelmatig tellingen om de ontwikkeling in de gaten te houden. De macroluphus is net uitgezet, en hier kunnen we op korte termijn nauwelijks resultaten van verwachten. Uitzetten van voldoende sluipwespen en eventueel (plaatselijk) chemisch bestrijden met larvedodende middelen lijkt nu de beste remedie.
-De komende periode is het ook zaak om de meeldauw goed in de gaten te houden. Als we meer gaan luchten zien we altijd een toename van deze ziekte. Hebt U een gevoelig ras dan is preventief 2 a 3 keer per week 3 a 4 uur zwavelen aan te bevelen.
-Bij het huidige zachtere weertype gaan we weer volop luchten. Begin voorzichtig en lucht vanaf 10.00 uur kort boven de stooklijn (0,3-0,5 graden) met een vrij hoge p-band. Bij buitentemperaturen buiten rond de 5 a 7 mag de berekende p-band gerust 15-20 zijn, bij hogere buitentemperaturen kan deze wat verlaagd worden. De windzijde moeten we in deze teeltfase nog nauwelijks gebruiken. Bij buitentemperaturen boven de 12 a 13 graden kan het zinvol zijn om deze wat mee te nemen. Een minimum lucht is meestal niet nodig, maar bij buitentemperaturen boven de 8 graden werkt het vaak wel gemakkelijk in de periode vanaf 11.30 uur tot 16.00 uur.
-Het substraat is vaak alweer op een behoorlijk hoog vochtniveau. Zolang we niet echt doorluchten kunnen we met de watergift nog onder de 3 cc per joule blijven. Maak wel elke dag drain, bij donkere dagen is 10-15 % voldoende, bij licht weer mogen we denken aan 20%. Veel meer drain is eigenlijk nog niet nodig,  mits er niet teveel verschillen in het vochtgehalte van het substraat zit. Dit laatste kan nu gecontroleerd worden door in elk kraanvak een aantal matten na te meten met een vochtgehaltemeter. Hierdoor krijgen we goed inzicht in verschillen binnen het bedrijf en kan eventueel per kraan wat worden bijgesteld. De EC is nu vaak nog aan de hoge kant. Verlaag deze niet extreem door veel drain te maken, de komende periode gaan de gewassen veel kalium opnemen en zien we dat de EC dan vaak relatief snel naar beneden zakt. Dus even geduld hebben, maar wel voldoende kalium gaan toedienen de komende weken.