Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden we de leden op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link. ...

Meer lezen | Meer lezen

Nieuwe website Horti Consult

De nieuwe website van Horti Consult is vanaf heden online. Zoals u ziet is de site in een nieuw modern jasje gestoken. Ook de foto's van onze adv...

Meer lezen | Meer lezen

week 18 paprika

Terug naar het overzicht

-De produkties beginnen nu redelijk op gang te komen. In week 18 zullen de gele telers al goed oogsten in week 19 gaan we ook meer aanvoer van rood zien. Het produktieniveau ligt nu op 4 a 5 kg, waarbij op veel bedrijven toch wel een flink percentage groen is gesneden. De prijzen zijn  tot nu toe redelijk geweest, al zien we momenteel de prijs voor geel toch onder druk staan. De kwaliteit is tot nu toe goed te noemen al hebben we op sommige bedrijven de laatste weken toch een brandvlekje gezien. Vooral in de wat open gewastypes was het gebruik van het scherm overdag al nodig, op sommige bedrijven is al geschermd bij 650 Watt
-Na enkele weken met zonnig en soms warm weer zitten we nu weer in koud voorjaarsweer. Omdat dit gepaard gaat met relatief weinig licht zullen  we de etmalen wat naar beneden moeten bijstellen. Hadden we vorige week nog etmalen van boven de 22 graden, momenteel zijn er dagen bij waarop 20 graden voldoende is. Op veel bedrijven mag er na de relatief grote tweede zetting wat groei op het gewas komen. Probeer in deze gewastypes nu de nacht niet te koud te maken en vlak de dagtemperatuur wat af. Top ook niet hoog in de plant om voldoende bladmassa bovenin het gewas te creeeren. Als het weer nu omslaat kan de zon redelijk fel doorkomen en hebben we voldoende blad hoog in de plant nodig.
-Afgelopen week hadden we in de ochtend behoorlijk oplopende temperaturen en een sterke toename van de hoeveelheid licht in de ochtend. Op diverse bedrijven zagen we een te laat op gang komende drain. Let hierop als het weer weer omslaat. De eerste drain moet er om 10.30 uur zijn. Bij mooi weer mag tot 18.30 a  19.00 uur gedruppeld worden, bij regenachtig koud weer is 15.00 uur al lang genoeg. De laatste twee uur dat we watergeven mag de drain maximaal 20 a 25% per beurt zijn dit voorkomt o.a. olifantspoten, fusarium  en rotting van weefsel aan de voet van de plant.
-Qua plagen komen we alles tegen. Vooral de luizen hebben zich met het warmere weer van de afgelopen week snel ontwikkeld. Wacht niet te lang met ingrijpen, bedenk dat een middel als plenum al gauw 4 tot 5 dagen nodig heeft om zijn werking te laten zien.
-De periode van wat meer drukte op de bedrijven breekt nu aan. Dat betekent dat er minder tijd komt voor een aantal werkzaamheden. Kontrole wordt dan vaak een sluitpost. Dit kan echter niet. Stel een lijst op van zaken die wekelijks noodzakelijk gecontroleerd moeten worden. Belangrijk hierbij is vooral de watergift en afgifte per kraanvak. Zorg dat er in elk kraanvak een meting is op een gemakkelijk zichtbare plaats. Denk ook aan een regelmatige controle van de zwavelpotten en kontroleer de filters van het watergeefsysteem regelmatig.