Internationaal telen met de Nederlandse kennis als basis

Absoluut vocht strategie op FIT Berlijn geeft nieuw inzicht in het ontvochtigen in kassen

16 oktober 2023 - Ton van Kessel

Op 26 tot en met 28 sept waren de Fachinformationstage (FIT) 2023 in Berlijn. Voor deze dagen worden telers en bedrijfsleiders van Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse glastuinbouw bedrijven  uitgenodigd. Dit jaar namen meer dan 50 tuinders deel aan deze dagen.

Absolute vochtgehalte, een onmisbaar instrument in de klimaatregeling

30 maart 2023 - Ton van Kessel

Ongeacht waar men ter de wereld vruchtgroenten produceert zijn licht, vocht en planttemperatuur de bepalende factoren in het succes van de teelt en dit komt tot uiting in de AV waarde. 

De energie uitdaging

9 januari 2023 - Gilbert Heijens

Het onderwerp energie is altijd al een heel belangrijk onderwerp geweest als onderdeel van de teelt, maar de hoge energieprijzen maken dat adviseurs van Horti-Consult samen met de teler nog scherper kijken hoe zij met een lagere energie input toch goed kunnen blijven telen.

Internationaal telen met de Nederlandse kennis als basis

3 oktober 2022 - Wilbert van Oers

Als oud teler van tomaten en aardbeien gebruik ik mijn teeltervaring bij de bedrijven die ik adviseer. Ik ben nu 3 jaar actief als consultant bij Horti-Consult International. Daarvoor had ik, samen met mijn vrouw, een tomaten- en aardbeienbedrijf.

Anders telen om energie te besparen

14 juni 2022 - Jan Verbaarschot

Energiebesparing blijft het onderwerp van gesprek  als adviseur Jan Verbaarschot van Horti-Consult International bij zijn telers  langs gaat.

Hoe laag kan je gaan?

23 december 2021 - De eerste onbelichte tomatentelers komen in productie en ook bij belichte telers staan de kassen vol. Vrij normaal allemaal, ware het niet dat er ook veel decemberplantingen zijn uitgesteld en telers, zowel belicht als onbelicht, hun hele teeltplanning hebben moeten aanpassen als gevolg van de energiecrisis.

Onze adviseurs op studiereis naar Oost-Europa

23 november 2021 - Ons team heeft er een traditie van gemaakt om één keer per jaar een internationale (glastuinbouw) reis te maken. Begin deze maand zijn Oostenrijk, Hongarije en Slowakije bezocht. Hierbij ons reisverslag.

Nu ruimer telen en later deze winter hopelijk terug naar ‘normaal’?

1 november 2021 - Gilbert Heijens

“Veel plantingen schuiven op”, ziet teeltadviseur Gilbert Heijens. Hij begeleidt nationaal en internationaal telers met tomaat, paprika, peper, komkommer, aubergine, courgette en biologische telers. “De meeste verschuivingen gaan plaatsvinden in de decemberplantingen in tomaat. In paprika heb ik het idee dat de vroege plantingen redelijk standhouden, terwijl er in komkommer telers zijn die de start van hun teelt opschuiven naar soms zelfs april. Telers zullen soms dan ook met grotere planten gaan starten.”

Iedereen heeft voor even ervaring opgedaan met telen in een gesloten kas

19 februari 2021 - Ton van Kessel

Komend weekend stijgt de temperatuur naar +15 graden Celsius. Een week terug was dat nog -15 graden Celsius. In korte tijd gaat het dus van hartje winter naar (bijna) lente. Het maakt dat telers flink aan de knoppen hebben moeten draaien om hun kasklimaat goed te houden en ook de komende week blijft het opletten. “Vochtproblemen liggen op de loer”, waarschuwt Ton van Kessel donderdagmiddag op bezoek bij een van zijn telers.

Teel niet op het randje is mijn belangrijkste advies

13 januari 2021 - Jan Banken

Het is een opvallend feit: zowel bij de eerste uitbraak van het coronavirus (Covid-19) in China eind 2019 als bij de eerste uitbraak van het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) in Duitsland in de zomer van 2018 was teeltadviseur Jan Banken van Horti-Consult International onbewust dichterbij dan hij op dat moment wist. Hij kan er gelukkig om lachen aan het begin van 2021, een jaar waarin virussen aandacht blijven vragen. “Ik heb snel ervaring opgedaan en had daarmee een voorsprong die ik liever niet had gehad.”